BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimi destekleyecek ulusal politikalara dönmeliyiz | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimi destekleyecek ulusal politikalara dönmeliyiz | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 26° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5193 %% -0.09
EURO 34,7858 %% -0.25
GRAM ALTIN 2.423,23 %% -0,28
ÇEYREK A. 3.961,98 %% -0,28
BITCOIN 66.531,75 %0.494
SON DAKİKA

BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimi destekleyecek ulusal politikalara dönmeliyiz

Son Güncelleme :

16 Ağustos 2018 - 8:43

BTB Başkanı Gündüzalp: Üretimi destekleyecek ulusal politikalara dönmeliyiz

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, döviz fiyatlarındaki dalgalanmanın, ekonomik anlamda Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak için yapıldığını belirterek, “İş dünyası olarak, devletimizin arkasındayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu tür oyunları bozacak güçtedir. Kriz ortamından kurtulmanın yolu da, üretim odaklı politika ile Türkiye kendi ihtiyacını üretebilir ve ihracatla ihtiyaç duyduğu dövizi kazanabilir” dedi.

Ekonomide yaşanan dış kaynakları komploların, Türkiye’yi hiçbir şekilde dize getiremeyeceğini ifade eden Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Gezi olayları ile başlayan, daha sonrasında 17-25 Aralık süreci, sonrasında 15 Temmuz hain darbe girişimiyle oynanan bu oyun, şimdi de Dolar yoluyla gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Devletimiz, ekonomi ve tarım alanında, doğru bir şekilde uygulayacağı politikalarla, ekonomik savaşa da bundan önce olduğu gibi bundan sonra da boyun eğmeyecektir. Ülkemizin ithalat bağımlılığından biran evvel kurtulup, üretime geçmesi gerekiyor. Verimli üretmeliyiz, katma değerli üretmeliyiz, istihdamı yükselterek devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye-Amerika dış ticareti
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin 2017 yılında Amerika’dan ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 9.9 artış ile 11.9 milyar dolara ulaştığını aktaran Gündüzalp, “Dış ticaret açığı Türkiye aleyhine 3.3 milyar dolar oldu. Amerika ile dış ticaret verileri incelendiğinde 2000-2004 döneminde ihracatla ithalatın başa baş olduğu, 2005’te sonra dengenin Türkiye aleyhine bozulduğu dikkat çekiyor” dedi.

Dışa bağımlılık
Dövizdeki dalgalanmalardan dolayı, olumsuz etkilenecek sektörlerin başında hayvancılık olduğuna dikkat çeken Gündüzalp, “Özellikle yem hammaddesi bakımından büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemiz, ABD’den soya ithalatını azaltsa da ihtiyacı olan yıllık 2 milyon 100 bin ton soyanın 2 milyon tonunu farklı ülkelerden ithal ediyor. Ayrıca yıllık 1 milyon tonun üzerinde mısır ithalatı dahil toplamda 12 milyon tonun üzerinde yem hammaddesi ithalatı yapan Türkiye, 3.7 milyar dolar döviz ödüyor. Dövizdeki artış nedeniyle soya ve diğer yem hammaddelerinin fiyatı her geçen gün artıyor. Fiyat artışı nedeniyle artan yem maliyeti çiftçilerimizin kabusu oldu” diye konuştu.

Ulusal Politika
Şuan ki kriz ortamından, ülkenin geleceğinin tarımla kurtulabileceğini ifade eden Gündüzalp, “Üretim odaklı politika ile Türkiye kendi ihtiyacını üretebilir ve ihracatla ihtiyaç duyduğu dövizi kazanabilir. Krizin bir nedeni de ihmal edilen tarımsal üretim. Yani, tarımda üretimi destekleyecek ulusal politikalara acil olarak dönülmeli” dedi.

----- REKLAM -----