Dükkan vardı da onlar mı gelmedi? | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Dükkan vardı da onlar mı gelmedi? | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 23° Orta
DOLAR 32,3973 %% 0.21
EURO 35,1058 %% -0.02
GRAM ALTIN 2.326,32 %% 0,25
ÇEYREK A. 3.803,53 %% 0,25
BITCOIN 2.308.556 %0.325
SON DAKİKA

Dükkan vardı da onlar mı gelmedi?

Son Güncelleme :

06 Kasım 2018 - 10:20

Dükkan vardı da onlar mı gelmedi?

Burdur, ticaretin zor yapıldığı illerden bir tanesi. 30 yıllık hayatımda 10 yılı aşkınlık ticari geçmişimle gördüğüm durum bu.

Burdur’da ticaret yapmak neden zor? Esnafından, tüccarına, sanayicisinden büro işletmecilerinin tamamına yakının dertli olduğu nokta ilimizde ticaret alanlarının yetersiz oluşu. Peki ticaret alanlarının yetersiz oluşu neyi oluşturuyor? Tekelleşmeyi ve zaruriyeti.

Kastettiğim hususu inanmayanlar biraz şehir merkezine gelip caddelerde, sokaklarda turlayabilir. Yan yana sıralanmış binaların bazılarında dükkan var bazılarında ise dükkan yok. Dükkanlar yeterli büyüklükte de değil. Bazıları peşli yapıya sahipken bazıları da cephesi yok denilecek kadar az.

Eskisinin yerine yapılmış binalar sayesinde az da olsa eskiye nazaran dükkan sayılarında artış var ancak şehir merkezinin ticari alanının yetersiz olması direk olarak kiracılara vuruyor. Dükkanların az oluşu kiraların yükselmesine neden oluyor. Peki dükkan kiralarının yüksek olduğu ve kısır olduğu bir ilde ticaret yapmak kolay mıdır?

Bakın caddelere, fi tarihinden kalma 40-50 yıllık binalar. O zamanın koşullarında yapılmış zemin katları daire olarak kullanılıyor. Belki o zamanlar bu caddeler oluşmadan önce bu eski binalar şehir merkezi dışındaydı ama günümüzde evsel dönüşüm sayesinde bir nebze olsa da yenileniyor.

İlimizde bu ticari alanların kısaca dükkanların az oluşundan dolayı ve dükkanların yeterli boyutlu olmaması hem yerel hem de ulusal firmalar için yatırım esnasında seçenek oluşturamıyor. Ulusal firmalar ve markalar ilimizin merkezi noktalarında yeterli boyutta ve cephede dükkan bulmakta güçlük çekiyor. Yeterli buldukları dükkanlar da şehir merkezinin dışında yeni yeni oluşan tenha caddelerdeki dükkanlar. Peki siz bir yatırımcı olsanız, caddeden saat başı bir kaç insan geçen bir yere milyonlarca lira yatırım yapar mısınız?

İşte bu bir gerçek ki ulusal markalar ticari alanların yetersiz olmasından kaynaklı Burdur gibi gelişmekte olan illere yatırım yapamıyor. Zaten nüfus bakımından olumsuz görüş bildirilen bu şehrimizde maalesef işlek caddelerde dükkanların yetersiz oluşu Burdur’un ekonomik istikrarı ve piyasa dengesi bakımından istenmeyen bir çizgide ilerlemesine neden oluyor.

Peki ilimizde bu işlek caddelerinde dükkan sayısını nasıl artırılır? Bunu araştırmamız ve sorgulamamız lazım. Bu işlek caddelerde bina sahibi olan gayrimenkul zenginlerinin biraz elini taşın altına koyması gerekiyor. Yıllarca bu binalardan kira getirisi kazandılar ve kazanmaya devam ediyorlar. Biraz olsun Burdur’u düşünüyorsanız artık dükkanı olmayan bu binaları revize ediniz. Burdur’un ekonomik olarak gelişmesinde ticari alanlara ihtiyacı var. Bu vurdumduymazlıktan dolayı yatırımcı, işlek caddelerde yatırım yapmak istiyor ama dükkan bulamıyor.

Ticari alanların Burdur’da gelişmesi ve yatırımcıların önü açılması için izlenmesi gereken iki yol var. Birinci yol biraz önce bahsettiğim bu işlek caddelerdeki dükkansız binaların yeniden dükkanlı bir şekilde inşa edilmesi. İkincisi ise yerel yönetimin yeni bir imar revizyonu ile kent merkezinin hem trafik bakımından sorun oluşturmayacak hem de yaya trafiği bakımından da cazibe merkezi haline getirecek yeni caddeler oluşturması. Bu yeni açılacak caddelere de bazı kamu kurumların ve bankaların tercih ederek cazibeliğini artırması gerekiyor. Tabi söylemesi kolay ama uygulaması zor bir icraat. Bunun için nitelikli, işin ehli, tecrübeli ve imardan anlayan iş bitirici belediye yöneticilerine ihtiyacımız var. Bunlar olmadıkça bu söylediğim hususun gerçekleşmesi zaten beklenemez.

----- REKLAM -----