Burdur’un ilk bayan başhekimi Dr. Ferunda Demir | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Burdur’un ilk bayan başhekimi Dr. Ferunda Demir | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5038 %% 0.08
EURO 34,7826 %% -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 %% 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 %% 0,61
BITCOIN 2.115.183 %3.674
SON DAKİKA

Burdur’un ilk bayan başhekimi Dr. Ferunda Demir

Son Güncelleme :

30 Nisan 2016 - 10:59

Burdur’un ilk bayan başhekimi Dr. Ferunda Demir

Burdur’un ilk bayan başhekimi özelliği taşıyan Uzman Doktor Ferunda Demir, Burdurweb Dergisi’nin Nisan ayı sayısının özel konuğu oldu. Demir, özgeçmişi hakkında bilgi verirken, özel sorulara da yanıt verdi.

Burdurweb-Yeni-CMYK-logo

DERGİSİ ÖZEL RÖPORTAJ

Geçtiğimiz Şubat ayında Burdur Devlet Hastanesi’ne Başhekim olarak atanan Uzman Doktor Ferunda Demir, Burdur tarihinin ilk bayan Başhekimi olarak tarihe geçti. Burdur tarihinde ilk kez bir bayan hastane yöneticisi olarak göreve başlayan Ferunda Demir’i Burdurweb okurları için söyleşide bulunduk.

Burdur’da terzi esnafı bir babanın kızı olarak 1973 yılında Çavdır’ın Küçükalan Köyü’nde dünyaya gelen Ferunda Demir, ilköğretim ve lise öğrenimini Burdur’da tamamladı. Başarılı bir öğrenci olan Demir, dönemin Burdur Anadolu Lisesi’nde ortaokul ve liseyi 7 yıl boyunca okul birincisi olarak bitirdi.

1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan Demir, zorlu bir üniversite hayatının ardından mezuniyetinin hemen ardından memleketi Burdur 4 Nolu Sağlık Ocağında çalışmaya başladı. Kısa süren Burdur çalışma hayatının ardından Tıpta uzmanlık sınavını kazanarak 1998 de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında asistan olarak çalışmaya başladı.

Seçtiği uzmanlık alanını şu ifadelerle dile getiren Demir, “Pediatri asistanlığı, bilgi yükü ve çok nöbet tutulduğu için bedensel yorgunluğu çok fazla olan bir uzmanlık dalıdır. Bunu bilerek pediatri uzmanı olmak istedim. Çünkü gözünü açamayan, çok sıkıntılı bir bebeğin, ellerinizin altında bir kaç gün içinde size gülücükler saçmaya başladığını görmek bütün zorluklara yorgunluğa değer bir mutluluk veriyor insana” şeklinde tanımlıyor.

ferunda-demir-roportaj

2004’de Çocuk Sağlığı ve Uzmanı olarak Muğla Devlet Hastanesi’ne atanan Ferunda Demir, Muğla’dan Burdur’a dönüşü şöyle özetliyor; “Muğla çalışılabilecek en güzel şehirlerden bir tanesi. Hem doğa güzellikleri aşikar, hem de insanları çok sıcak kanlı. Muğla ‘da 5 yıl çalıştım. İkizlerim Muhammed Ada ve Nuri Ata Muğla’da dünyaya geldiler. İkiz çocuk büyütmek çok zor. Çocuk hekimi olsanız da fiziksel ve psikolojik desteğe mutlaka ihtiyacınız oluyor. Hem bu desteği almak hem de çocuklarımızın anneanne, dede, eş, dost ve akraba içinde büyümelerini istediğimiz için Burdur’a tayin olduk”.

Burdur’un küçük bir şehir olmasına rağmen, sokağa çıktığınızda mutlaka selamlaşabileceğiniz tanıdık biriyle karşılaşmanın; istediğiniz her yer kolayca ulaşabilmenin rahatlığını yaşarsınız diyen Ferunda Demir, memleketi Burdur’a dönüş nedenini, “Çocukluk ve gençlik yıllarınıza ait sıcak ve güzel anılarınız da varsa mutlaka memleketinize dönmek istiyorsunuz. Biz de memleket özlemiyle ve mesleğimizi memleketimizde icra etmek için Burdur’a geldik.2009 yılından beri büyük bir zevkle Burdur Devlet Hastanesi’nde çalışıyorum. Bir çok çocuğun doktor teyzesi ve doktor ablasıyım” şeklinde ifade ediyor.

Burdur’un ilk bayan başhekimisiniz. Bu konuda duygu ve düşünceleriniz nelerdir?

İlk kadın Başhekim olmak hemcinslerimi temsil etmek güzel bir duygu. Tabii bütün dikkatleri üzerinize çekiyorsunuz. Bazı kişiler de olur mu? Yapabilir mi? Endişesi olmuştur. Bence nasıl hekimliğin cinsiyeti yoksa başhekimliğin de cinsiyeti yoktur; kadın, erkek fark etmez. Önemli olan güzel bir hizmet vermektir. Kendi hemşehrilerime hizmet etmek için buradayım. Allah’ın izniyle hastalarımız için elimden gelen tüm imkanları değerlendireceğim.

Bayan başhekim olarak Burdur Devlet Hastanesi’nde kısa orta ve uzun vadede planlarınız nelerdir?

Kısa ve orta vadede planlarımız içinde en önemli kısım, Burdur Devlet Hastanesi’nin Burdur ili içinde tek hastane olmasından kaynaklı olan yoğunluğun rahatlatılması idi. Hastanemize gün içinde yaklaşık 2000 kişi giriş yapıyor. Yanındaki refakatçi ile birlikte bu sayı katlanarak artıyor. Bu yoğunluğu azaltmak için hafta içi Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri saat 16:30-19:00 hafta sonu ise Cumartesi günleri ise 08:00-13:00 arasında uzman doktor arkadaşlarımız mesai dışı poliklinik hizmeti veriyorlar.Bu sayede o saatlerde acilde olan yoğunlukta azalmış oluyor.Ayrıca acil polikliniğindeki yoğunluğu azaltmak için 2. Poliklinik hizmetini de sağlayacağız.Acil polikliniğinde hasta ve çalışanlar için daha güvenli ve konforlu bir ortam sağla-
mak amacıyla fiziki şartlarda düzenleme yapacağız.

Son günlerde Palyatif Bakım Ünitemiz de çalışmaya başladı. Palyatif bakım demek, yaşamı tehdit eden kanser, felç gibi uzun süreli hastalıklar sonrası, iyileşmeyen hastaların geriye kalan yaşam kalitesini arttırmaktır. Yatalak hastaların ağrı kontrolü, sosyal, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını sağlamak, bunu yaparken aileyi eğitmektir.4 yatakla başladık ve bu ünitemizi güçlendirmeyi planlıyoruz.

Hastanemize yeni alınan taş kırma makinasını kısa süre içinde aktif hale getirerek, böbrek taşı olan hastalarımızın tedavisini sağlamış olacağız.

ERCP yöntemi dediğimiz safra kanalı, safra kesesi ve pankreasta oluşan hastalıkların tedavisinde uygulanan bir tedavi yöntemi var. Endoskopi ile ağız yolundan girilerek safra yolları taşlarını ve çamurlarını, safra kesesi ve pankreas kanalı tıkanıklıklarını düzeltmede kullanılan en iyi seçenektir. Hasta açık cerrahi operasyondan, risklerinden kurtulmuş olur.

ve bu işlem sonrası aynı gün ya da sonraki gün normal yaşamına geri döner. Biz de bu yöntemi kullanabilmek için gerekli cihaz talebinde bulunduk.

Şu anda genç, aktif ve çalışkan bir Kadın Doğum kadromuz var. Onlarında talebiyle prenatal dönemde anne karnındaki bebeklerde anomali taraması ve gerekirse amiyosentez yapmayı sağlayacak üst düzey USG almayı hedefliyoruz. Bu sayede hastalarımız anomali taraması için çevre illere gitmek zorunda kalmayacaklar.

Burdur Kamu Hastaneler Birliği’nin, Burdur Valiliği koordinasyonunda yürütmekte olduğu Engelli Destek Programı (EDES) kapsamındaki “Benim Küçük Renkli Odam” projesi hastanemizde hayata geçirilecek. Hastanemizde engelli çocukların fiziksel ve psikololojik tedavi süreçlerinin yürütüldüğü ve ailelerine eğitim verildiği bir merkez oluşturulacak.

Uzun vadede en büyük arzumuz yeni yapılacak olan Burdur Devlet Hastanesi’nin hayata geçirilmesi. Saygıdeğer milletvekillerimiz ilimize yapılacak 300 yataklı devlet hastanesi projesinin 2016 yatırım programına alındığı müjdesini verdiler. Mevcut hastanemizin 2007 deprem yönetmeliğine uymaması nedeniyle bir takım düzenlemeleri gerçekleştiremiyoruz. İnşallah yeni hastanemiz en son teknoloji ve donanıma sahip olacak şekilde yapılacak ve inşallah biz de tüm sağlık personelimizle birlikte huzurlu bir ortamda Burdur halkına sağlık alanında en iyi hizmeti sunma imkanına sahip olacağız.

RÖPORTAJ: ÖZGÜR DOĞAN

----- REKLAM -----