MAKÜ’de Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştayı | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri MAKÜ’de Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştayı | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 14° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,3759 %% 0.15
EURO 35,3249 %% 0.11
GRAM ALTIN 2.324,45 %% 0,17
ÇEYREK A. 3.800,47 %% 0,17
BITCOIN 2.291.196 %2.165
SON DAKİKA

MAKÜ’de Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştayı

Son Güncelleme :

23 Mart 2017 - 12:29

MAKÜ’de Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştayı

Burdur Gelişim Merkezi ve MAKÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştay”ı, Üniversitemiz Avşar Han Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya Belediye Başkan Yardımcısı Serdar BAŞGÜL, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan Çalıştayda açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ yaptı. Üniversitemiz ev sahipliğinde sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılan bu çalıştayda önemli konuların tartışılacağını belirten Rektör Korkmaz, “Ülke olarak fosil yakıtlar bakımından çok zengin değiliz ama teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile fosil yakıtların da sınırlı olması tüm ekonomileri olduğu gibi bizim ekonomimizde de yeni arayışları gündeme getiriyor. Bu arayışlardan en önemlileri ise rüzgâr ve güneş enerjisidir. Türkiye ekonomisi açısından baktığımızdan dışa dönük bir ekonomi modelini sürdürüyoruz. Bir kısır döngü var ekonomiyi canlandırmaya kalktığınızda hemen cari açık meydana geliyor. Cari dengenin südürülebilirliği problemiyle karşı karşıya kalıyoruz. Cari açıkta en önemli girdiyi ise enerji oluşturuyor. Bu konuda gelişmiş ülkelerin yaptıklarını, onların refahını ülkemize transfer etmezsek bu kısır dönüyü her zaman yaşamak zorunda kalırız. Bu noktada da ihracata dayalı büyüme modelini benimsemek gerekiyor. Türkiye büyük ekonomi stratejileri üretmeye devam ediyor. Tabi ki bir strateji geliştirildiğinde bunun hemen yarın hissedilmesi beklenemez. Enerji alanında da birçok kamusal çalışma devam ediyor. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak enerji konusu önceliklerimiz arasında yer alıyor. Türkiye’nin enerji alternatifleri içerisinde önemli bir kuşak içindeyiz. Özellikle Isparta ve Burdur’u enerji yatırımları konusunda önemli şehirlerin başında geliyor. Üniversite olarak bünyemizde ARGE altyapısı ile planlanmış, rüzgâr ve güneş enerjisini de içine alan yatırımlara açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Girişimciler, yatırım yapmak isteyenlerle destek sistemi kurarak geniş alanlarda üretim yapılabilecek aynı zamanda da Üniversitemizin enerji ihtiyacını karşılayacak tekliflere açığız. Daha geniş bir havzada enerji sektöründe çalışacak mühendis ve ara elaman ihtiyacını karşılayabileceğimiz, Teknokentimiz içerisinde faaliyet gösterebilecek, yatırımlarını ARGEsiyle birlikte kampüsümüzde yapabilecek firmalarla çalışmak istiyoruz. Bugün burada yapılan çalıştayda akademisyenlerimizle birlikte bir yol haritası çıkarılacağını umuyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. “ dedi.

Sektör çalışanlarını Burdur’da bir araya getiren Üniversitemize ve birimlerine teşekkür eden Belediye Başkan Yardımcısı Serdar BAŞGÜL ise Burdur Belediyesi olarak enerji ile ilgili yaptıkları ve hedefledikleri çalışmaları anlattı. BAŞGÜL “Kent içerisinde cadde ve sokak lambalarını güneş enerjisi ile aydınlatma çalışmalarımız başladı. Enerji ile ilgili oluşabilecek imar sorunlarını çözmeye devam ediyoruz. Bu çalıştay ile güneş enerjisi konularıyla ilgili ilimize katkı sağlanacağını düşünüyoruz. “ dedi.

MAKÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gökhan YILMAZ ise “Burdur İli Enerji Sektörü Mevcut Durum ve Potansiyeli’ konulu sunumunu yaptı. “Amacımız güneş enerjisinin temelde ne kadar verimli olduğu ve bu işin liderleri tarafından detaylı anlatılması, yatırım yapmak isteyenlerle sinerji oluşturulmasıdır. “ diyen YILMAZ, dünyada, Avrupa’da ve Türkiye’de güneş enerjisi durumu ve güneş enerjisinin kullanım alanları ile ilgili bir sunum yapan YILMAZ, Kuzey Avrupa’daki birçok ülkeye göre Türkiye’nin ışınım değerlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak ‘Burdur’un ortalama değerinin ise metrekare başına 1700-1800 kilowatt saattlik bir ışınım değerinin olduğunu görüyoruz. Bu değerler güneş enerjisi yatırımları için oldukça verimli bir değerdir.” ifadelerini kullandı. YILMAZ sunumuna ‘Güneş enerjisi bağımsızlığın kaynağıdır’ sözleriyle son verdi.

Çalıştayda daha sonra sektör temsilcilerinin sunumlarına geçildi. Çalıştay ana sponsoru olan AKKAŞ Group adına konuşan şirket CEO’su Tevfik AKKAŞ konuşmasında, şirket olarak sektörde AR-GE yatırımlarına önem verdiklerini bu kapsamda Üniversitemiz Teknokenti içerisinde araştırma merkezi ve üretime yönelik yatırımlarının bulunacağını, bu yatırımlarda Üniversitemiz akademik personeli ve öğrencileri ile işbirliği içinde olacaklarını ve sektöre yüzde yüz yerli malı ürünleri ile yeni boyutlar kazandıracaklarını belirtti. Günder Başkanı Kutay KALELİ, Kaco-Newenergy’den Nedret ÜNLÜ, Panasonic’ten İsmail Hakkı KARACA, Multi-contack Staubli’den Artun İstepan ŞABCİYAN, Enerji Günlüğü Köşe Yazarı Hasan YİĞİT, Güneş Enerji Sistemleri Ankara Yenilebilir Enerji Kaynaklar Müdürlüğü’nden Halil ŞEVİK, TSE Nitelikle Yapılar ve Özel Projeler Müdürlüğü Kuzköy Sulama Kooperatifi-Güneş Enerji Santrali Uygulama Örneği’nden Ebru BALİ, TKDK ve BAKA’dan temsilciler güneş enerjisi sektör çalıştayı ile ilgili sunumlarını yaptılar. Daha sonra moderatörlüğünü Prof. Dr. Tayyar GÜNGÖR’ün yaptığı ‘Burdur’un Enerji Projeksiyonu’ konulu panele geçildi.

Burdur İli Güneş Enerjisi Sektör Çalıştay”ı, kurulan stantların gezilmesi ve bilgi alınması ile son buldu.

----- REKLAM -----