Muayene ücreti | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Muayene ücreti | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 22° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,3698 %% 0.16
EURO 35,0493 %% -0.16
GRAM ALTIN 2.324,87 %% 0,19
ÇEYREK A. 3.801,16 %% 0,19
BITCOIN 2.284.092 %-0.679
SON DAKİKA

Muayene ücreti

Son Güncelleme :

15 Mart 2018 - 12:20

Muayene ücreti

Bu yazımda sağlık sunucularına başvurduktan sonra eczanelere ödediğimiz ücretlerden bahsedeceğim. 10 yılı aşkın bir süredir eczanelerden ilaç temin ederken karşılığında bir ücret talep ediliyor. Biz de el-mahkum veriyoruz, yoksa ilacımızı alamıyoruz. Kim bilir belki anne-babamız belki de en kıymetlilerimiz olan çocuklarımız bu ücreti ödeyemediğimiz için ilacını kullanamıyor. Peki ödemeyi ne için yapıyoruz ?

Ülkemizde yaklaşık 10 yıl önce sağlık reformu konulu bir takım yenilikler ve değişimler meydana geldi. Oluşum amacı sosyal güvence ve ilaç geri ödemesi üzerine faaliyet gösteren 3 kurum tek çatı altında toplandı. Bunlar bildiğimiz gibi SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı’ndan başkası değildi. Her eczane(Bu kurumlar dahil.) daha bir çok kurumla anlaşma yapıyor ve hastalar bu keşmekeşin içinde ilaçlarına güçlükle ulaşabiliyordu. Sağlık reformu beraberinde Sosyal Güvenlik Kurumu yani kısaca SGK olarak tüm kurumların tek çatı altında toplanmasına ve hastaların ilaçlarına daha kolay ulaşmasına vesile oldu. Geri ödeme sistemindeki bu karmaşanın son bulması halk sağlığı için olumlu sonuçlar doğurmuş olsa da beraberinde eczaneye muayene katılım payı adı altında çıkan ek bir ödemeyi ortaya çıkarmıştır.

İlacınızı alırken karşılaştığınız bu ücreti ayrıntıları ile paylaşmak isterim.

Hastanın reçetesi sisteme kaydedildikten sonra karşımıza muayene katılım payı, ilaç katılım payı, reçete katılım payı, ve fiyat farkı şeklinde farklı kalemlerde ödemeler çıkar. Örneğin, reçete bedeli 50 TL olan 4 kalem ilaç bulunan hastamızın ödemesi gereken tutarı hesaplayalım. Hasta daha önce bir kere muayene olmuşsa 10 TL muayene katılım payı, reçetedeki dört kalem ilaç için 4 TL reçete katılım payı, hastamız çalışan olduğu için reçetenin %20si hesaplanarak 10 TL ilaç katılım payı ve son olarak da eşdeğerine göre pahalı ilaç reçete edilmişse belli oranda fiyat farkı bu ücrete eklenir. Örnek olarak bu fiyat farkını 5 TL gibi sembolik bir rakam belirlersek

• Muayene Katılım Payı :10 TL
• Reçete Katılım Payı :4 TL
• İlaç Katılım Payı :10 TL
• Fiyat Farkı :5 TL
Toplam :29 TL

gibi bir ödeme yapmamız gerekiyor. Tabi bu ödemeler reçete bedeli, muayene ücretinin sayısı, reçetede edilen ilaç sayısı, fiyat farkının değişimine göre artıp azalabilir.

Emeklilerde ise muayene katılım payı, reçete katılım payı ve ilaç katılım payı(emeklilerde reçete bedelinin %10’u olarak hesaplanır.), hastanın maaşından otomatik olarak tahsil ediliyor. Emekli hastaların eczane reçetesi karşılığında ödemesi gereken tek tutar eşdeğere göre pahalı olan ilaçlarından çıkan fiyat farklarıdır.

Unutmayalım eczanelerde reçeteniz karşılığında karşınıza çıkan ve sağlık reformunun doğal bir sonucu olarak ödemeniz gereken muayene ücretinin eczacınızla veya eczaneyle hiçbir ilgisi yoktur. Muayene ücretinin tahsilatı tümüyle SGK’ya aittir.

Sağlıklı günler dilerim.

----- REKLAM -----