Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antrenman Sistemleri (yazı dizisi) | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antrenman Sistemleri (yazı dizisi) | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 19° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,3332 %% 0.24
EURO 35,0919 %% -0.13
GRAM ALTIN 2.301,21 %% 1,04
ÇEYREK A. 3.762,48 %% 1,04
BITCOIN 2.281.749 %0.271
SON DAKİKA

Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antrenman Sistemleri (yazı dizisi)

Son Güncelleme :

13 Aralık 2017 - 10:49

Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antrenman Sistemleri (yazı dizisi)

Kıymetli okurseverler, merhabalar nasılsınız? Umarım keyifler yerindedir. Bu önümüzdeki birkaç ay boyunca yazı dizisi şeklinde, sizlerle yıllarca ekmek parası kazandığım, sporculuğunu, antrenörlüğünü, federasyon bazında yöneticiliğini yaptığım ve şuanda da ilimizin bilimsel gelişmesinde başı çeken üniversitemizde derslerine girdiğim “Vücut Geliştirme ve Fitness (Fiziksel Uygunluk)” spor dallarının antrenman sistemlerine yönelik bilgi paylaşımında bulunmaya çalışacağım. Toplam 25 antrenman sistemi olduğu için bunu bir yazı dizisi şeklinde aylara böleceğim. İyi okumalar…

1.DEVAMLI ARTAN YÜKLEME SİSTEMİ (Progressive Overload Training Principle)

Kasların maksimum ölçüde gelişmesini sağlamak için, çalışmalarda devamlı arttırma esasına dayanarak kilo arttırmak suretiyle çalışmaktır. Kaslar ağır kilolara karşı daha fazla direnç gösterip, yapılan çalışmaya uyum sağladıkları ölçüde gelişip kuvvetlenmektedirler. Ancak bu sistemde sadece kiloların arttırılması değil, kilolar devamlı arttıkça, yapılan tekrar ve set sayılarını da makul ölçülerde arttırmak, set aralarındaki dinlenme sürelerini de kısaltarak, kaslara şiddet uygulamak gerekmektedir. Kısaca bu sistemin temeli devamlı artan ağırlıklarla düzenli yüklemelere dayanmaktadır.

2.SET SİSTEM ÇALIŞMASI (Set System Training Principle)

Her hareketin sadece l set yapılması esasına dayanmaktadır. Örneğin 12 egzersiz yapılıyorsa, burada 12 setlik bir çalışma programı söz konusu olmaktadır. Bu sistem genelde yeni başlayan vücutçular için uygun bir sistemdir.. Bunun dışında güreş, basketbol, voleybol, futbol, tenis, bisiklet, koşu vb. sporcular için uyarlanabilir sistemlerdir. Genelde haftada 3 veya 4 gün çalışmak için uygun bir sistemdir. Bu sistemi haftada 5 veya 6 gün çalışmak zor ve zevksizdir.

3.AYIRMA SİSTEMİ ÇALIŞMASI (Isolation Training Principle)

Kas guruplarının, bağlantılı oldukları diğer gurup veya kısımlardan arındırıla- rak, sadece o kısmın çalıştırılması prensibidir.

Örneğin kol çalışmalarında Pazu’ya (Biceps), genel ölçü kazandırılması için yapılan Barbell Curl hareketi temel, alt uçlarının çalıştırılması için yapılan Dumbbell Concentration Curl hareketi,” izolasyon “denilen hareket karakte- rinde olup, ayırma prensibine iyi bir örnektir.

4.ÖNCELİK SİSTEMİ ÇALIŞMASI (Muscle Priority Training Principle)

Zayıf olan bazı kas guruplarının daha çok kuvvetlenip gelişmesini sağlamak için, taze enerjiyi önce o kas gurubunu çalıştıran egzersizlere harcama prensibidir.

Genel çalışma programlarınızı belli bir süre uygulayıp yeterli tecrübeyi ve gelişmeyi sağladıktan sonra, bazı kas guruplarının diğerlerine nazaran daha az geliştiğini görürsünüz.

Böyle durumlarda gerek kendiniz gerekse antrenörünüzün yardımıyla, gelişmesinden memnun kalmadığınız kas gurubu hareketlerini programınızın başına alabilir ve bu gurubun çalışmasından sonra 5-10 dakika dinlenip, diğer genel gurup hareketlerine geçebilirsiniz.

----- REKLAM -----