
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı olan BNT116, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede klinik denemelere başladı. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirilen ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in liderliğinde üretilen bu aşı, akciğer kanserinin en yaygın türü olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserine karşı etkili bir tedavi sunmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz Cuma günü yapılan resmi açıklamaya göre, aşının ilk faz denemeleri İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’de toplam 34 araştırma merkezinde gerçekleştirilecek. Bu denemelerde, her biri farklı ülkelerden gelen toplam 130 hasta üzerinde çalışılacak. The Guardian’ın haberine göre, bu hastalardan 20’si İngiltere’deki araştırma merkezlerinde yer alacak.
BNT116 aşısı, COVID-19 aşısında da kullanılan mRNA teknolojisini temel alıyor. Bu teknoloji, sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine aktararak, bağışıklık sisteminin kanser hücreleriyle savaşmasını sağlıyor. Aşı, tümör belirteçlerini bağışıklık sistemine tanıtarak, vücudu kanser hücrelerine karşı hazırlıyor.
İngiltere’de aşıyı alan ilk kişi olan 67 yaşındaki Janusz Racz, yapay zeka alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı. Mayıs ayında akciğer kanseri teşhisi konulan Racz, kısa süre sonra kemoterapi ve radyoterapiye başlamıştı. Racz, bilimin ve tıbbın ilerlemesinin, insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesiyle mümkün olduğunu belirtti. Aşıyı Salı günü İngiltere’nin Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Klinik Araştırma Tesisinde alan Racz, 30 dakika boyunca beş dakika arayla altı ardışık enjeksiyon aldı.
Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılına ait verilerine göre, Türkiye’de o yıl 30.078 kişiye akciğer kanseri teşhisi konuldu. Bu denemeler, kanser tedavisinde önemli bir dönüm noktası olma potansiyeli taşıyor.