Ateş | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Ateş | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,3724 %% 0.16
EURO 34,9785 %% -0.32
GRAM ALTIN 2.325,56 %% 0,22
ÇEYREK A. 3.802,30 %% 0,22
BITCOIN 2.277.631 %0.436
SON DAKİKA

Ateş

Son Güncelleme :

13 Aralık 2017 - 11:27

Ateş

Vücut sıcaklığımız normal şartlarda 36.0°C-37.0°C düzeylerinde seyretmektedir. Bunun sebebi ise insanoğlunun tüm memeliler gibi sıcakkanlı olmasıdır. Tüm dış etkenlerden bağımsız olarak sabit sıcaklığa sahibiz. Çok çeşitli durumlarda vücut sıcaklığımız kendini koruyabilmek için artış gösterebiliyor. Bu durumlar grip, soğuk algınlığı gibi hepimizin bildiği durumlarda sık karşılaşılsa da başka sebeplerle de meydana gelebilir ve yüksek ateş bir hastalık değil ancak başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

Neden ateşimiz artar?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi ateş vücudumuza giren bazen virüs-bakteri bazen hastalık yapıcı özelliği olmayan fakat vücudumuzun tanımadığı maddeler yüzünden artar. Çünkü vücudumuz tanımadığımız maddelere karşı kendini koruma eğilimindedir. Genellikle kış aylarında direncimiz düşer ve savunmasız kalırız ve vücudumuzun bazı bölümlerinde bakteri veya virüsler hastalık yapıcı maddeler salgılarlar. Bu durumla karşı karşıya kalan savunma sistemimiz de sıcaklığı yükselterek bu maddeleri etkisiz hale getirmeye çalışır. Yüksek ateşin en sık karşılaşılan sebepleri arasında viral üst solunum yolları enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatüre, menenjit, eklem iltihabı, de-rin doku absesi ve ishali sayılabilir.

Çocuklarda ateşin yükselmesiyle ebeveynleri haklı bir korku alıyor. Vücut sıcaklığının uzun süre normalinden yüksek seyretmesi vücutta bulunan birçok enzimin yapısını bozar ve görevini yapamaz hale getirir. Bu durum çok daha ciddi problemleri ardından getirebilir. Fakat son yıllarda yapılan birçok araştırma bize gösteriyor ki kontrol edilebilir ateş çoğu hastalıklarda bizlere zarar vermek yerine yarar sağlıyor. Bunun sebebi ise herhangi bir ilaca ihtiyacımız olmadan bazı hastalıklarla savaşabilmemiz bu yolla mümkün olabiliyor.

Ateşi nasıl düşürürüz ?

• Kıyafetler çıkarılmalı veya ince kıyafetler tercih edilmeli,
• Yüksek ateş, terleme yoluyla sıvı kaybını arttıracağı için bol sıvı alın-
malı,
• Vücudumuzdaki bazı bölgeler ıslak bir bezle sulandırılmalı, (Alın,
koltuk altı, kulak arkası, ense vb.)
• Bulunan ortamın sıcaklığını 20°C -22°C arasında tutmalı,
• Hasta kesinlikle istirahat ettirilmeli,
• Sirke, alkol gibi maddeler bilinenin aksine uygulanmamalı,
• Hekimin önerdiği uygun ateş düşürücüyü kullanmalıyız.

Toplumda sıkça karşılaşılan ve derslerimde öğrenene kadar benim de yanlış bildiğim bir olgudan da bahsetmek isterim. Hep söylenir, “Ateşi yükselince havale geçirir” diye. Yüksek ateş havalenin sebebi değildir. Enfeksiyon bize zarar verirken vücudumuzun çaldığı alarmdır. Bu gibi durumlarda ateşi düşürmeye çalışmak yerine enfeksiyon sebeplerinin ortadan kaldırılması en doğru seçim olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

En yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır.

----- REKLAM -----