Diz Ağrıları – 2 | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Diz Ağrıları – 2 | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 16° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,3721 %% 0.16
EURO 34,9730 %% -0.29
GRAM ALTIN 2.325,53 %% 0,22
ÇEYREK A. 3.802,24 %% 0,22
BITCOIN 2.283.509 %0.014
SON DAKİKA

Diz Ağrıları – 2

Son Güncelleme :

15 Ocak 2018 - 12:06

Diz Ağrıları – 2

Sevgili okurlar geçen sayıda sizlere diz ağrılarından en çok şikayet edilen patello-femoral ağrı sendromundan bahsetmiştim. Bu sayıda ise en çok görülen bir başka diz problemi olan menisküs hakkında bilgi vereceğim.

Menisküs; genellikle sporcu hastalığı olarak bilinir ama ergonomik olmayan çalışma ortamındaki kişilerde, sık sık çömelip kalkanlarda, diz hareket halindeyken ani dönen kişilerde de sık görülmektedir.

Menisküsler diz ekleminde, kemikler arasında hem iç hem dış kısımda ‘C’ şeklinde yer alan ince yastıkçıklardır. Diz ekleminde süspansiyon görevi görüp buradaki aşınmayı önler.

Yaralanma mekanizmasına gelecek olursak gençlerde ve sporcularda ciddi bir travmaya bağlı olarak oluşurken yaşlılarda kıkırdak dokunun kalitesinin düşmesi ile en küçük bir çömelme hareketinde bile meydana gelebilir. Dizin arka grup kaslarının zayıflığı da bu bölgeyi yaralanmaya açık hale getirir. Tek başına görülse de ön çapraz bağ ve yan çapraz bağ yaralanmaları da menisküse eşlik edebilir.

Bulgularına bakacak olursak; dizin iç ve ya dış bölgesinde ağrı, hassasiyet, genellikle istirahat durumunda ağrı, ileri dönemde hareket sırasında da ağrı, aynı zamanda dizde kilitlenme, takılma hissi, dizden ses gelmesi, merdiven inerken arkada kalan bükülü dizde ağrı, sporcularda dizde boşalma hissi en belirgin bulgulardandır. Bu bulgular dışında MR ve benzeri görüntüleme yöntemleri ile kesin teşhis konulur.

Tedavisinde öncelikli olarak yaralanma mekanizması belirlenmeli ve sonra kişinin günlük yaşamı, yaptığı spor, iş ortamı ve alışkanlıkları değerlendirilmeli ve bu yaralanma mekanizmasına neden olabilecek faktörlerin önüne geçilmelidir. Sporcularda yaralanma derecesine bağlı olarak ileri derece yaralananlarda cerrahi önerilir ve post-op dönemde fizyoterapi süreci başlar. Sporcu olamayan kişilerin yaralanmalarında buz uygulaması ile ağrı ve ödem kontrolü sağlanır. Daha sonrasında friksiyon masajı ve manuel terapi ile eklem pozisyonunun korunması sağlanır bunu takiben kas güçlendirme programı oluşturulur. Kalça bölgesi, dizin ön ve arka bölgesi kas grupları güçlendirilip dize fazla yük binmesi engellenmelidir.

Menisküsde bulunan kan damarı sayısı fazlaysa tedavi sonrası iyileşme hızlı olur eğer kan damarı sayısı az ise iyileşme gecikebilir. 1. ve 2. derece yırtıklar herkeste görülebilir ve fizyoterapi ile şikayetleri kaybolur fakat 3. ve 4. derece olanlarda önce fizyoterapi uygulanmalı eğer şiddetli ve geçmeyen ağrıdan şikayetleri devam ederse cerrahiye başvurulmalıdır. Kişiye cerrahi işlem uygulansa da fizyoterapi programı uygulanmaya devam edilmelidir.

Sağlıkla kalın.

----- REKLAM -----