MAKÜ’de kirazın geleceği masaya yatırıldı | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber MAKÜ’de kirazın geleceği masaya yatırıldı | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 27° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5426 %% -0.04
EURO 35,0392 %% 0.44
GRAM ALTIN 2.436,60 %% 0,55
ÇEYREK A. 3.983,84 %% 0,55
BITCOIN 63.504,71 %-4.431
SON DAKİKA

MAKÜ’de kirazın geleceği masaya yatırıldı

Son Güncelleme :

10 Ekim 2018 - 20:22

MAKÜ’de kirazın geleceği masaya yatırıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde ‘ Tarımsal Mücadele Yöntemleri’ konulu Kiraz Çalıştayı düzenlendi.

MAKÜ Avşarhan Sinema Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özcan KAYACAN, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN, Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayiciler Derneği (SOMTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi TÜRK, MAKÜ Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Dr. Öğr. Üyesi Ersin ATAY ile alanında uzman birçok akademisyen ve kurum temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını SOMTAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi TÜRK yaptı. TÜRK konuşmasında kirazlara zarar veren böcek türleri ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, düzenlenen çalıştay sonrasında birçok çözüm önerisinin sunulmasını dilediklerini belirtti.

Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN ise kiraz üzerine yapılacak kümelenme ve spesifik bir çalışma modeli ile kirazın yetiştirilmesi, zirai mücadelesi ve pazarlanmasında önemli bir etken olacağını vurguladı.

TAGEM Genel Müdürü Özkan KAYACAN da gerçekleştirilen çalıştayda MAKÜ’nün akademik birikimi, TAGEM’deki araştırmacılar ve ilgili kurumların desteğiyle kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir ivme kat edebileceklerini belirterek Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olmasına rağmen hasat sonrasında büyük kayıplar yaşandığını vurgulayan KAYACAN, kirazın pazarlanmasında da sıkıntıların olduğunu belirtti.

Göller bölgesi içerisinde kirazın önemli bir yeri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydedildiğini, doğru tarımsal yöntemlerle bu gelişmenin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi. Gerçekleştirilen çalıştayın iki ana sebebi olduğunun altını çizen Rektör KORKMAZ, bunlardan ilkinin zararlılarla mücadele olduğunu ikincisinin ise pazardaki değişimlerin olduğunu vurguladı. Çalıştay sonrasında kirazın yol haritasının çıkarılmasını ve bunun tabandan başlayarak pazarlamaya kadar her aşamasında kiraz üretimi ve satışında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ali KÜDEN ‘Kirazın Yolculuğu’, Uzm. Ayşe UYSAL ‘Kiraz Hastalıkları’, Dr. Ayşe ÖZDEM ‘Kiraz Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri’, Uzm. Fatih TOLGA ‘Sirke Sineği Mücadelesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Oluşturma’, Prof. Dr. Mustafa ERKAN ‘Kirazın Hasat, Boylama, Ambalaj, Depolama ve Taşınması’ ve Prof. Dr. Senih YAZGAN tarafından ‘Kiraz İç ve Dış Satımında Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

----- REKLAM -----