Öğretmenin performansına ‘ not ’ | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Öğretmenin performansına ‘ not ’ | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 26° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,5060 %% 0.29
EURO 34,6453 %% 0.42
GRAM ALTIN 2.481,97 %% -0,05
ÇEYREK A. 4.058,03 %% -0,05
BITCOIN 2.076.780 %-5.478
SON DAKİKA

Öğretmenin performansına ‘ not ’

Son Güncelleme :

15 Mart 2018 - 12:16

Öğretmenin performansına ‘ not ’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı öğretmene performans sistemini birkaç gündür eğitim camiası tartışıyor. İlk olarak 12 ilde (Ankara, Antalya, Balıkesir, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, kayseri, Malatya, Mardin, Samsun, Trabzon) pilot olarak uygulanmaya başlanacak. Müdürü, meslektaşı, öğrencisi, velisi öğretmene not verecek. Öğretmenin aldığı bu not, öğretmenin kariyer basamaklarında, terfi, hizmet puanının hesaplanmasında, yurtdışı görevlendirme gibi alanlarda kriter olarak kullanılacak. Kuşkusuz eğitim ne çektiyse duygusal kararlardan çekti. Öğrencileri daha iyi okula gitsin diye notları şişiren öğretmene, öğrenci de ‘aman öğretmenime bir şey olmasın’ diye torpil yapmaz mı? Ya da ‘bu öğretmen ceza alsın’ diye kötü not vermez mi?

Yüksek not için ‘ kendim aldım’ düşük not için ‘öğretmen verdi’ diyen bir nesil bu planlamada kuşkusuz pek de objektif olamaz olmaz da. Ya çocuğuna iyi davransın, yüksek not versin diye öğretmenine pahalı hediye alan veli, sizce kaç puan verir? Alt sınıflarda öğretmenlerine ‘kalpli mektuplar’ bırakıp, büyüdükçe sevgileri azalan öğrencilerin notlarını da hadi düşünelim.

Notla korkutulan öğrenci, fırsat kendine geçince ‘basarım sıfırı’ demez mi? Ya köy okullarında durum ne olacak? Kaç okul müdürü öğretmenin dersine girip, onu yakından takip ediyor? Kim ne kadar dürüst olacak? İşte bu soruların yanıtı ne olacak acaba?

Öğretmen bir sanatkardır, yarının temelini onlar atar. Öğretmen, eğitim sisteminin en önemli unsuru kuşkusuz. Onlar iyi yetişmiyor ve mesleğini yapamıyorsa sistemde işte şimdi olduğu gibi tıkanır. Bu sistemle öğretmen iyi not almak için herkese şirin görünmeye çalışır. Öğretmeni denetleyelim, sınav da yapalım, yeterliliğini de ölçelim, hizmet içi eğitim de verelim. Tamam ama yeter ki onu da günah keçisi yapmayalım. Peki sorun öğretmende mi yoksa yanlış eğitim politikalarında mı? Eğitim uzmanları öğretmene not vermenin okullarda huzursuzluk getireceğine inanıyor.

Öğretmende dikkate alınacak bazı yeterlilikler ise şöyle sıralanıyor.
Öğrencilere değer verme, anlama ve saygı gösterme, başaracağına inanma, öğrencinin ilgi ve ihtiyaçları ile kişisel gelişim özelliklerini bilme, öğrenciye rehberlik yapma, ulusal ve evrensel değerlere önem verme, öz değerlendirme yapabilme, kişisel gelişimi sağlama, okulun geliştirmesine katkı yapma, dersi planlama ve materyal hazırlama, öğrenme ortamı oluşturma, ders dışı etkinlikler, zaman yönetimi, okul-aile-toplum ilişkileri…

Geleceğin güvencesi eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır. Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür. Öğretmene not vermek yerine değer verelim yeter.

----- REKLAM -----