Skolyoz (Omurga Eğriliği) | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Skolyoz (Omurga Eğriliği) | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5038 %% 0.08
EURO 34,7826 %% -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 %% 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 %% 0,61
BITCOIN 2.112.273 %3.879
SON DAKİKA

Skolyoz (Omurga Eğriliği)

Son Güncelleme :

15 Mart 2018 - 12:19

Skolyoz (Omurga Eğriliği)

Sevgili okurlar, bu sayımızda hem biz yetişkinler hem çocuklar için risk teşkil eden omurga eğriliğinden bahsetmek istedim. Omurga vücudumuzun temelidir, ne kadar sağlıklı olursa o kadar az problemle karşılaşırız. Skolyoz omurganın sağa, sola eğrilmesi ya da kendi etrafında dönmesiyle meydana gelerek omurgada asimetri oluşmasıdır. Doğuştan olabileceği gibi daha sonrasında vücuda uygun olmayan, yanlış pozisyonda uzun süreli kullanımı sonucu meydana gelebilir. Bazı skolyozlar ise idiopatik yani sebebi bilinmeyen skolyozlardır.

Özellikle günümüzde gelişim çağındaki çocuklarda sık görülür. Kız çocuklarda görülme sıklığı erkek çocuklara göre daha fazladır. Tek taraflı çanta kullanımı, tek elde ağırlık olması, yükü vücuda dengeli dağıtamamak, yanlış pozisyonlarda uzun süre kalmak, tek tarafta kalça, diz ve ya ayakta ağrı olması durumunda ağrıyı azaltmak için diğer tarafa yüklenmek ve ya bacak eşitsizliği skolyoza yol açabilecek sebepler arasındadır. Skolyoz bulunduğu segmentin adını alarak şekline göre ya ‘S’ ya da ‘C’ olarak adlandırılır.

Skolyoz bulguları: – omurga çıkıntıları tek bir hat üzerinde değildir.
– postür analizinde asimetrik duruşlar tespit edilir.
– omuz, kürek kemiği, kalça ve diz seviyeleri arasında
farklılıklar vardır.
– sırtta kabarıntı ( gibozite) gözlemlenebilir.
– uzun süren sırt ve bel ağrısı yaşanabilir.

Skolyoz tanısı fizik muayane ile anlaşılabilir. Kişinin omurgasındaki çıkıntılı kemikler işaretlenip düz bir hatta olup olmadığına bakılarak anlaşılabilir. Postür (vücut) analizi ile de omurgada asimetri olup olmadığı gözle görülür. Ayrıca röntgen ve ya MR gibi görüntüleme tetkikleri uygulanabilir.

Derecelerine göre tedavi yaklaşımları farklıdır. İlk 20 derece skolyozda eğriliğin yerine ve şekline göre egzersiz tedavisi önerilir. 20-40 derece arası skolyozda hem egzersiz hem eğriliğe uygun korse kullanımı önerilmektedir. 40-45 derece üzeri olan eğriliklerde cerrahi müdahale gerekmektedir ama sonrasında yine fizyoterapi programı belirlenip egzersiz yapılmalıdır.

Skolyoz egzersizlerinde temel amaç kısalıp eğriliğe neden olan kasları gevşetip, uzatmak, zayıf kalan eğrilik dışındaki kasları kuvvetlendirmektir. Üç boyutlu skolyoz egzersizleri çok tercih edilmektedir. Genel olarak sırt kaslarını kuvvetlendirmek omurgaya binen yükü azaltmaktadır. Omurganın esnetilmesi ağrıların azalmasında çok önemlidir. Sağlıklı bir omurga ile ağrısız bir yaşam için egzersizi hiçbir zaman ihmal etmemeliyiz.

SAĞLIKLA KALIN…

----- REKLAM -----