Yeni Sınav Sistemi: LKS | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Yeni Sınav Sistemi: LKS | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 16° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,3273 %% 0.22
EURO 35,1092 %% -0.13
GRAM ALTIN 2.308,42 %% 1,36
ÇEYREK A. 3.774,26 %% 1,36
BITCOIN 2.288.335 %2.61
SON DAKİKA

Yeni Sınav Sistemi: LKS

Son Güncelleme :

13 Aralık 2017 - 11:33

Yeni Sınav Sistemi: LKS

Türkiye’de ortaöğretime yerleştirme sürecinde merkezi sınavlar belirleyici olurken, sınavlar çeşitli dönemlerde yöntem ve içerik olarak farklılık gösterdi. Ülke genelinde kimi zaman tek kimi zaman birden çok sınavlar uygulandı.

2000’li yıllarda sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile yerleştirme yapılıyordu. 2004’ten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (OKS) geçildi. 6. 7. ve 8.inci sınıflar için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ise 2008’de uygulanmaya başlandı. 2009’dan itibaren bu sınav sadece 8.inci sınıflara yapıldı. 2012-2013’te ise SBS tamamen kaldırıldı. 2013-2014’te ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında derslerin yazılı sınavlarının MEB’in yapacağı bir sistem getirildi.

2017-2018’te ise TEOG ani bir karar ile kaldırıldı ve yeni bir sınav sitemi getirildi.

* Yeni sistemin adı nedir?
– Liselere Kayıt Sistemi (LKS)
* Yeni sistemde sınav ne zaman yapılacak ve açıklanacak?
– Her yıl Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak ve yine Haziran ayı içerisinde sonuçlar ilan edilecektir.
* Yeni sistemde soru sayısı ve süre ne olacak?
– İlk başta 60 soru 90 dakika olarak açıklanan sistem başta özel okullar birliğinin de çalışmalarıyla sonunda 90 soru ve 135 dakika olarak ilan edildi.
* Yeni sistem kaç oturumda gerçekleşecek?
– TEOG sınavında 6 oturum halinde gerçekleşen sınav LKS’de tek oturumda gerçekleşecek.
* Yeni sistemde sınava girme zorunluluğu var mı?
– TEOG sınavında her öğrenci sınava girmek zorundaydı. Hatta telafi sınavı yapılıyordu. Yeni sistemde her öğrenci sınava girmek zorunda değildir. Sınava giriş isteğe bağlıdır.
* Yeni sistemde 6 ve 7. sınıftan soru gelecek mi?
– Daha önce resmi olmayan açıklamalarda 6 ve 7. sınıftan bu yıl velilerin de itirazları göz önünde bulundurularak soru sorulmayacağına yönelik bilgiler gelmekteydi. En son yapılan açıklama ile birlikte öğrencilerin bu yıl girecekleri nitelikli okullara yönelik sınavda sadece 8. sınıf konularından sorumlu olacağı bilgisi resmi olarak açıklandı ve birçok öğrenci ve velinin yüreğine su serpildi.
* Yeni sistemde hangi dersten kaç soru sorulacak?
– TEOG sisteminde olduğu gibi öğrenciler yine 6 dersten sınava girecekler. Değişen nokta ise daha önce her dersten bir dönemde 20 soru sorulurken yeni sistem LKS’de Türkçe-Matematik-Fen Bilimlerinden 20’şer soru, İnkılap Tarihi-İngilizce-Din Kültürü derslerinden 10’ar soru sorulacak. Böylelikle sınavda İngilizce ve Din Kültürü derslerinden de soru geleceği artık kesinleşmiş oldu.
* Yeni sistemde yanlış cevaplar doğru cevapları etkileyecek mi?
– Son 4 yıllık TEOG sisteminde öğrencilere test teknikleri anlatıldığında üzerinde özellikle durduğumuz noktalardan biri de soruları kesinlikle boş bırakmamaları gerektiğiydi. Çünkü öğrenci yanlış yapmış olsa bile puanını etkileyen bir durum olmuyordu. Ne de olsa %25 doğru cevap verme ihtimali ve fazla puan alma şansı vardı ama buna karşı verdiği cevap yanlış çıksa bile kaybı olmuyordu. Ancak LKS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Böylelikle şans faktörü ortadan kalkıp ders çalışan ile çalışmayan öğrenci ayırt edilecek. Bu yüzden öğrenciler çalışmalarında çok daha titiz davranmalı ve soru çözerken çok daha dikkatli olmalı. Konu hakkında daha donanımlı olması, bilgi eksikliğinin az olması öğrencinin doğru cevabı bulmasında en önemli etkendir. Öğrencilerin kesinlikle doğru bildiklerini işaretlemeleri ‘ya tutarsa’ mantığıyla soru çözümlerini bırakmaları gerekmektedir.

Yeni sistem olan LKS ile bundan yaklaşık 10 yıl önce uygulanan OKS sistemi arasında sınav sistemi bakımından benzerliklerinin fazla olması aslında LKS’nin yeni bir sistem olmadığı, bir anlamda OKS’ye geri dönüşün yaşandığı düşüncesini oluşturuyor. Bundan dolayı var olan sistem üzerinde değişiklik yapılması daha az zarar verecek gibi gözüküyor. Bu yüzden sınav değişikliklerinin son olması dileğiyle…

----- REKLAM -----