2016 SGK Tarım Bağkur’u prim artışı çiftçiyi zorlayacak. |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika, 2016 SGK Tarım Bağkur’u prim artışı çiftçiyi zorlayacak. |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika,
hava
DOLAR 32,2809 %% 0.11
EURO 34,8666 %% 0.02
GRAM ALTIN 2.413,19 %% 0,16
ÇEYREK A. 3.945,56 %% 0,16
BITCOIN 63.494,57 %-0.484
SON DAKİKA

2016 SGK Tarım Bağkur’u prim artışı çiftçiyi zorlayacak.

Son Güncelleme :

23 Şubat 2016 - 18:00

2016 SGK Tarım Bağkur’u prim artışı çiftçiyi zorlayacak.

2016 SGK Tarım Bağkur’u prim artışı çiftçiyi zorlayacak. Burdurweb’e açıklamada bulunan Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, SGK Tarım Bağkur’u prim artışının çiftçiyi zorlayacağını bildirdi.

2015 yılında günlük kazanç alt sınırına göre, Ocak-Haziran döneminde aylık 303 lira 98 kuruş, Temmuz-Aralık döneminde 322 Lira 20 kuruş olan sigorta primi alt sınırının, prim ödeme gün sayısının da 2016 yılında 22’den 23’e yükselmesiyle 435 Lira 63 kuruşa çıktığını vurgulayan Demir, ”Tarım bağkurunda artış 130 Lirayı geçti. Bizim çiftçimizin gelir düzeyi belli. Çiftçinin kazanamadığı konusunda hükümetin ve ziraat odalarının zaten bildirileri var” dedi.

Hükümetin çiftçiye desteklemelerinin iyi olduğunu belirten Demir, ancak tarım bağkuruna yönelen çiftçilerinin ödeyememeleri durumunda büyük sıkıntılara yol açacağını ifade etti veyeni prim artışlarıyla sosyal güvenceden kaçışların başlayabileceğini belirtti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Burdur Ziraat Odası’nın bünyesine kayıt ettiği çiftçinin elektronik ortamda direk SGK’nın listelerine eklediğini ifade eden Demir, yasal olarak bu sistemin işlediğini belirtti. Ziraat Odasına gelerek kayıt olan çiftçinin sosyal güvencesinin kanun gereği başlayacağını belirten Demir, ”Kanunun gereği yerine gelmiş olacaktır fakat çiftçimizden bu konuda büyük serzenişler başlamıştır.Prim aidatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçi bunu ödemede zorluk çekecektir. Bu konuda ben hükümetimizden mutlaka çiftçilerimize desteklenmesi ya da bu durumun tekrar düzenlenmesi konusunda önemli ricada bulunuyoruz. Çünkü çiftçi bu yükü kaldıramaz” dedi.

Konuyla ilgili TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklama yaptığını belirten Demir, ”çiftçiye bu prim yükünün büyük külfet getirdiğini, çiftçinin bu yükün altından kalkamayacağını konusunda da gerekli açıklama yaptı. Biz de bu açıklamayı Burdur Ziraat Odası olarak destekliyoruz. Çiftçimizin bu ağır külfetten kurtarılması gerekiyor ve tüm çiftçilerimizin tabi ki sosyal güvence altına alınması yönünde gayretimiz devam ediyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’nde açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Çelik, 2016 yılında 11,6 milyar lira tarımsal destek verileceğini, bu rakamın gübre ve yemdeki KDV indirimi desteği ile 14 milyar liraya ulaştığını dile getirmiş, tarımsal desteklerin geri dönüşümünün daha rasyonel olması için düzenlemeler yapacaklarını bildirmişti.

‘’ÇİFTÇİ ÜRETEN KESİM’’

Bakan Çelik açıklamalarını değerlendiren Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, ”Desteklemelerin artmasını biz her zaman sevinçle karşılarız. Çiftçimize şuanda hükümetimiz yaklaşık 10 milyar lira civarında zaten destekleme yapıyor. Brüt 14 milyar liraya çıkması hatta 18 milyar lira civarında desteklenmesini önemle istiyor ve rica ediyoruz. Çiftçi desteklenmeli. Çünkü çiftçi üreten kesim.Ekonomide üreten kesim çok önemli bir unsurdur. Üretim olmazsa tüketimi karşılayamazsın.

Arz-talep ve enflasyon dengesinde de çiftçi üretim kesimde arz konusunda rol aldığı için çiftçiye desteklemelerin artmasını çok istiyoruz. Çiftçi ürettiği ürün karşılığında ekonomiye verdiği katkıdan dolayı da enflansyonun düşüş noktasında çok önemli bir görev üstlendiğinden dolayı mutlaka ve mutlaka çiftçinin desteklenmesi gerekmektedir. Bu rakamların yükselmesi konusunda Bakan Çelik’in açıklamalarını önemsiyoruz” dedi.

BAKAN ÇELİK’E TEŞEKKÜR

Bakan Çelik’in bu konuda büyük gayretlerini gördüklerini, çiftçinin yanında durduğunu ve yaptığı çalışmalarda bunu gösterdiğini belirten Başkan Demir, ”Basına verdiği demeçlerde olsun, çiftçilerle yaptığı telefon görüşmeleri olsun, piyasadaki fiyatlara direk müdahale etmesini çok önemli görüyoruz. Bakanımızın destek artırmalarına yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“TARIMA DAYALI SANAYİ BURDUR’A GETİRİLMELİ’’

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’nın ağırlıklı sanayicilere destekte bulunduğunu belirten Başkan Demir, ”Burdur çiftçisinin mutlaka BAKA tarafından da desteklenmesini istiyoruz. BAKA’nın içerisinde sanayi kuruluşu gibi gözükmesine rağmen tarım da vardır. Zaten Burdur ili tarım ve hayvancılıkla uğraşan önemli bir ildir. Tarım ve hayvancılık şehri diyebiliriz. Son zamanlarda mermer sektörü dev-reye girmiştir. Sanayi de çok önemlidir. Sanayi olmadan bir ilin kalkınması mümkün değildir. Burdur’da tarıma dayalı sanayinin teşvik edilmesi çok önemlidir. Bu konuda Burdur’da tarıma dayalı şeker fabrikamız vardır. Daha eski yıllarda süt sanayisi vardı. İlimizin süt sanayi kapandı. Bu Burdur için bir dezavantajdır. Bunu tekrar avantaja döndürmek için 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin yapıldığı bu günlerde mutlaka süte dayalı bir sanayinin oluşturulması yönünde çalışmalar yapılmalı. Bu konuyu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı gözden kaçırmamalı ve teşvikler verilmeli. Burdur’da yaş meyve sebzenin değerlendirilmesinde bir adet konserve fabrikasının mutlaka 2. OSB’ye kazandırılmalı” dedi. Başkan Demir, konserve fabrikasının kurulması ve süt sanayisine yönelik yatırımların yapıldığı takdirde Burdur’da tarıma dayalı sanayide olumlu gelişmelerin olacağını ve bu sayede üreticinin yüzünün güleceğini belirtti.

BURDURWEB ÖZEL HABER

----- REKLAM -----