Burdur’un bitmeyen çilesi |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika, Burdur’un bitmeyen çilesi |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika,
hava
DOLAR 32,3400 %% -0.07
EURO 34,8790 %% 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 %% -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 %% -0,14
BITCOIN 63.645,84 %3.071
SON DAKİKA

Burdur’un bitmeyen çilesi

Son Güncelleme :

04 Mart 2015 - 21:41

Burdur’un bitmeyen çilesi

Burdur ilinin genel hatlarıyla bir çok temel sorunları mutlaka var.  İlimizin genelindeki bu sorunlardan ziyade merkez ilçedeki önemli bir soruna değinmek istiyorum. Nedir bu sorun? Trafik.

Burdur’da merkezi işlek noktalar olan Çatalpınar mevkinden Şeker Meydanı’na kadar olan uzanan içinde mahalle, cadde ve sokakları kapsayan güzergahta iğne atsan yere düşmez bir park edilmiş araç yığını göze çarpıyor. Buna kendi aracımı da dahil ediyorum. Burdur’da otoparklara göz attığımızda bildiğim kadarıyla bir önceki belediye döneminde yapımı tamamlanan ancak bir türlü faydalanamayan bedestenin altında bulunan kapalı otopark, Çeşmedamı Mahallesi’nde yeni faaliyete geçen kapalı otopark, kapalı pazarın pazartesi ve salı günleri haricinde kullanılan otopark, Burdur Müzesi’nin arkasında bulunan küçük bir otopark bulunuyor. Aşağı yukarı bu otoparkların toplamı 1000-1500 araçlık bir kapasiteye tekabül ediyor diyebiliriz. Bahsettiğim güzergahta sokak ve caddelerde o kadar yoğun araç yükü var ki eğer bu otoparklara araç sahipleri yeterince ilgi gösterip doldursa bu yoğunluk azalır mıydı? Bana göre cevap hayır. Bana göre Burdur’daki araç yükünün temel sebebi ne yetersiz otopark sayısı ne de aşırı araç sayısı. Bana göre Burdur’da şehrin imar yapısının neden olduğun sıkışıklık bu yoğunluğa sebep oluyor.

Buna bir örnek olarak fizik bilimden örnek vermek istiyorum. Basit bir formül vardır. Yoğunluk eşittir kütle bölü hacim. Yani birim hacime düşen birim kütle yoğunluğu verir. Burdur’daki araç yoğunluğu birim hacimin yetersizliği veya birim hacme aşırı kütlenin yerleşmiş olmasından kaynaklanıyor. Çözüm o kadar basit ki. Burdur’da kısa, orta ve uzun vadede bir eylem planı ile bu yerleşim düzeni topyekün yeniden planlanmalı. Yani şehir genişlemeli, banka, resmi kurum ve kuruluşlar şehrin dışına doğru taşınmalı, şehrin merkezine yığılmamalı. Aslında bu olay yeni yeni gerçekleşiyor da diyebiliriz. Yeni adliye sarayı Fethiye yolu üzerinde inşaat edildi. Bu güzel bir gelişme. Bunun gibi hamleler ile şehrin merkezinde meydana gelen yoğunluk azaltılabilir. Araçlar geniş alanlarda rahat rahat araçlarını park edebilir. Bu da şehrin trafiğini doğrudan etkileyerek trafiğin problemsiz yürümesini sağlayabilir.

----- REKLAM -----