Her yüz yılda insanlığın başına türlü türlü olaylar geliyor. 21. Yüzyılda da Covid-19 ismi verilen bir hastalık 2020 yılı itibariyle dünyanın her köşesine yayılarak insanlığın bu yüzyıldaki en büyük sınavını başlattı.
Coronavirus adı verilen dayanıklı virüs bulaşma hızıyla ve tedavisinin henüz bulunmamasıyla insanlığın geleceği için büyük tehlike saçıyor. Özetle bu virüs insanlık için büyük bir sınava vesile oldu ve hayatımızın akışını, tercihlerini ve kararlarını şimdiden değiştirdi.
Bu sınavın bize getirdiği olumsuz sonuçlar ise üretim, tüketim, sağlık, ekonomi, turizm, spor, sosyal aktivite gibi bir çok sektörü derinden etkiledi. Fırsatçılar ve bazı koronavirüse karşı tedbir uygulayan sektörler haricinde neredeyse kazanan yok diyebiliriz.
Türkçe tanımlamayla Koronavirüsün etkilerini ülkemizde mart ayı itibariyle yaşamaya başladık. Virüsün bulaştığı son ülkelerden biri olan Türkiye’nin aldığı tedbirler ne kadar etkili olacak şuan için bir şey söylememiz söz konusu değil. Şuanda virüsün kaç kişiye bulaştığını tespit etmek çok zor. Virüsün etkilerini zaman içerisinde artma olasılığı da var, bir müddet pik yapıp sonra kontrol altına alınma olasılığı da var. Bu süreçte virüsün etkilerinin minimize edilmesi için mutlaka insanların hem bireysel temizliğine dikkat etmesi hem de bilmeden taşıyıcı ise virüsü daha çok kitlelere bulaştırmaması için bulunduğu ortamdan kalabalık ortamlara hayati zorunluluklar olmadıkça gitmemesi gerekiyor.
Uzmanları hemen her gün dinliyor, tavsiyelerine uymaya çalışıyoruz. Tabi ki bu süreç psikolojik açıdan da zorlu bir süreç. Hem sağlığına dikkat etmelisin hem de eve tıkılmak zorundasın…
Bu virüsün yol açtığı sağlık ve sosyolojik sonuçlarının yanı sıra ülkelerin, şirketlerin ve bireylerin ekonomisine de büyük bir darbe vurması da açıkçası cabası. Üretim neredeyse durmak üzere…Hizmet sektörü bitme noktasına geldi. Vaka sayılarının artmaması için birçok hizmet sektöründe özetle esnaf kepengini indirmiş durumda. Tarihte ilk defa böyle bir durum sanıyorum yaşanıyor ve ön görülemez bir süreç devam ediyor.
Devlet tarafından açıklanan ekonomi destek paketleri ne derece yeterli olur bilinmez ama kanaatimce bu desteklerin yeterli olmayacağı, esnafın da fikri alınarak çözümler üretilmesi gerektiğidir. Esnafın sesine de kulak verilmelidir. Özellikle kirada oturan esnaf dükkanını çalıştırsa da çalıştırmasa da bu bedeli ödemek zorundadır. Sabit giderleri olan bir esnaf, borcu olan bir esnaf dükkanını çalıştıramazsa düzenli gelir sağlayamazsa önümüzdeki süreçte iflas edecektir. Binlerce esnafın iflas ettiğini düşünsenize…Ekonominin bel kemiğinin kırılmasıyla aslında aynı durum.
Virüsün namlusu insan seçmiyor. Yeryüzüne “musallat ettirilen” bu virüs yediden yetmişe, kadınından erkeğine, yoksulundan zenginine, normal vatandaştan şöhreti bulana kadar herkesi hedef alıyor. Bu nedenle hepimiz aynı gemideyiz. Aslında tüm dünya halkları aynı gemide.
Umarım batmayız…