Bir çok hastalığa Lift çare oluyor | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Bir çok hastalığa Lift çare oluyor | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,5038 %% 0.08
EURO 34,7826 %% -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 %% 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 %% 0,61
BITCOIN 2.088.234 %1.787
SON DAKİKA

Bir çok hastalığa Lift çare oluyor

Son Güncelleme :

29 Ocak 2019 - 13:28

Bir çok hastalığa Lift çare oluyor

Burdur’da geçtiğimiz yılın kasım ayında açılışını gerçekleştirerek önemli bir hizmete başlayan Uzman Klinik Psikolog Hatice Sönmez, Burdurweb Dergisi’ne konuk oldu. Psikolog Sönmez, kendisi, hizmetleri ve önemli psikoloji yöntemleri konusunda
Burdurweb Dergisi okurları için söyleşide bulundu.

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG HATİCE SÖNMEZ

1992 yılında Sarıkamış’ta doğdum.İlk, orta ve lise eğitimimi Burdur ilinde tamamladım. Lisans eğitimim olan İstanbul Bilim Üniversitesi psikoloji bölümünü tam burslu kazanarak bölüm ikincisi olarak bitirdim. Ardından Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı programına devam ettim. Yüksek Lisans süresince NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde staj yaptım. Yüksek Lisans bitirme tezimin konusu: ‘Çalışma Yaşamındaki İş Stresinin Depresyon ve Benlik Saygısı ile ilişkisi: Okul öncesi, İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğretmenleri Üzerine Bir Uygulama‘ dır. Tez çalışmamı Burdur İlinde gerçekleştirdim. Yeni Levent Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde psikolog olarak çalıştım. Devamındaki süreçte Antalya Lara Bilfen Anaokulunda iki yıl görev yaptım. 2018 yılı Eylül ayı itibari ile Hatice Sönmez Psikolojik Danışmanlık Merkezinde hizmet vermeye başlamış bulunuyorum.

Danışmalık Merkezinde ne tür hizmetler vermektesiniz?

Danışmanlık Merkezimizde, çocuk, ergen ve yetişkinlerle bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti, çift evlilik ve aile danışmanlığı, ihtiyaç duyulan durumlara özgü psikolojik ölçüm ve değerlendirmeler ile birlikte çocuk-ergen, okul ve öğrenci danışmanlığı, Moxo( dikkat eksikliği ve hiperaktivite ölçüm testi) aynı zamanda oyun ve masal terapisi ile çocuk ve ergenlere danışmalık hizmeti verilmektedir. Bunun yanı sıra LIFT(Listening Fitness Training) ile birlikte çalışmalarımı yürütmekteyim.

LIFT(Listening Fitness Training) nedir?

Listening Fitness (LIFT) çeşitli zihinsel ve bilişsel becerileri geliştirmek ve iyileştirmek için kendi sesimizi ve müziğin modifikasyonunu kullanan algı eğitimi tekniğidir.

LIFT dinleme eğitimi uygulaması çalışılabilecek vakalarda oldukça kapsamlı ve kullanıcı dostu bir yöntem sunmaktadır.

Lift Programı hangi problemlerin iyileştirilmesinde kullanılabilir?

Lift programı dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, algı bozukluğu, konuşma bozukluğu, sosyal uyumsuzluklar, içe kapanıklık, özgüven problemleri, sınav kaygısı, akademik başarısızlık gibi problemlerin çözümünde oldukça etkili yöntemler içermektedir.

Lift Programları kimler yararlanabilir? Kimlere uygulanmaz?

LIFT uygulamaları 4 yaş üzeri herkese uygulanabilir.Her yaşta insan için fayda sağlayan uygulamalar var.Ancak uygulamada seçici olmamızı ve sınırlarımızı belirlememiz gereken özel durumlar var. Epilepsi tanısı olanlar, kanser hastası olanlar, ağır psikiyatrik vakalar, hafif otistik olanlar hariç diğer otizimli çocuklar, duyma engelli bireyler ile birde orta kulak iltihabı olanlar kulak iltihabı iyileşene kadar bu programlardan yararlanamazlar. Bu özel durumların dışında bir kısıtlamamız yoktur.

Lift Metodu tıbbi bir metot mudur?

Lift metodu tüm dünyada değişik amaçlar için kullanılmaktadır. Özellikle psikiyatri alanında çalışan bir çok uzman bu yöntemden tıbbi tedavilere destek amacıyla yararlanmaktadır. Lift sisteminin kurucusu ve geliştiricisi Paul Madaule uzun yıllar Dr. Tomatis ile çalışmış bir psikologdur. Lift sistemini bir tedavi metodu olarak değil, eğitim ve gelişim metodu olarak geliştirmiştir.

Etkisi ne zaman ortaya çıkar? Beklenen etki ortaya çıkmazsa ne yapmalıyız?

Programın etkisinin ilk birkaç seansta bile ortaya çıktığı ve açıkça gözlendiği pek çok vaka var. Ancak herkeste bu şekilde ortaya çıkmayabiliyor. Normal olan program sonunda etkilerin gözlenmesidir. Ancak problemin özelliğine göre programı takiben 3-6 ay içinde etkilerin en yüksek seviyeye çıkmasını bekliyoruz. 6 ayın sonunda istenen sonuçların elde edilemediği tespit edilirse yararlanıcıya tekrar değerleme testleri yapılarak program tazelenebiliyor.

Lift nerelerde kullanılır?

Dikkat Eksikliği: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) genellikle unutkanlık, dalgınlık,dağınıklık, motivasyon düşüklüğü, sürekli TV seyretme ya da bilgisayar oyunu oynama, zamanı verimli kullanamama (ödev, ders çalışma, sınav),çabuk sıkılma, erteleme, yönergeye (zamanında) uymama, duymamazlıktan gelme gibi durumlar en sık karşılaştığımız durumlar arasındadır. Dikkat konusunda Lift ile birlikte olumlu gelişmeler gözlemlemekteyiz.

Dil ve Konuşma Bozukluğu; Bireyin dil ve konuşma problemi daha ayrıntılı analiz edilerek dilin hangi bileşeninde ya da konuşmanın hangi bölümünde ne kadar bozukluk olduğunun saptanmasıyla bireye uygun program hazırlanmaktadır. Beynin dil bölümü ile ilgili bölümün gelişme göstermesi ile birlikte geri dönütler almaya başladığımız bir süreç yaşanmaktadır.
Öğrenme Güçlüğü;Akademik alan (okuma, yazma, aritmetik),konuşma ve motor becerilerde yetersizlik ile kendini gösterir.Dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir.Karşımıza çıkan belirtiler arasında;dikkat sorunları,koordinasyon sorunu,görsel algı sorunları, görsel figür-zemin ayırt etmede güçlük çekerler, zaman konusunda desteğe ihtiyaç duyabilirler.

Sosyal Uyumsuzluk olarak baktığımızda; çocuklar duygularını değerlendirmekte ve ifade etmekte zorlanabilirler. Sosyal becerilere yönelik desteğe ihtiyaç duydukları noktada lift ile birlikte duygusal farkındalıkları geliştirilmektedir.

Bu alanların yanında unutkanlık ve hafıza, özgüven eksikliği, korku, öfke kontrolü, organizasyon, planlama ve zamanlama becerileri, kaygı ve belirli ölçüde hiperaktivite ile çalışılmaktadır.Lift sürecinde; Çocuklar için uygulanan değerleme araçları ebeveyn ve öğretmen tarafından alınacak bilgilerle tamamlanır. Bu değerleme araçları 12 bölümden oluşur. Her bölüm ayrı ayrı puanlanır. Elde edilen 12 farklı bölümün ölçüm sonuçları özel bir takım formüllerle hesaplanarak kişiye özel dinleme profili oluşturulur.Toplamda 60 saatten oluşan iki aşamadan meydana gelir.

Son olarak olarak neler söylemek istersiniz?

Şuana kadar ki gözlemlerim sonucunda problemlerin kemikleşmesini beklemeden destek alınmasının daha sağlıklı olduğunu görüyorum.Bahsettiğimiz konular ile ilgili zorluk yaşayan bireylerin bir uzmandan destek almasını öneririm. Yaşanılan zorlukların ertelenmemesini vurgulamak isterim. Bu konuda Burdur ilinde bu desteği almak isteyen kişiler bizimle iletişime geçebilirler.

----- REKLAM -----