Başkan Gündüzalp: “Süt Üreticilerimiz Destek Bekliyor” | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Başkan Gündüzalp: “Süt Üreticilerimiz Destek Bekliyor” | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 22° Orta
DOLAR 32,5815 %% 0.28
EURO 35,0081 %% 0.08
GRAM ALTIN 2.461,04 %% 1,02
ÇEYREK A. 4.023,79 %% 1,02
BITCOIN 64.506,26 %0.902
SON DAKİKA

Başkan Gündüzalp: “Süt Üreticilerimiz Destek Bekliyor”

Son Güncelleme :

11 Haziran 2020 - 12:46

Başkan Gündüzalp: “Süt Üreticilerimiz Destek Bekliyor”

Üretim maliyetlerindeki artış bu şekilde devam ettiği takdirde, çiğ süt üretiminde olası bir krizin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Gündüzalp, “Artan üretim maliyetlerine rağmen, çiğ süt üretimi azalmadı, tüketicimiz süt ve süt ürünlerinden yoksun kalmadı. Üreticimiz, üretmeye devam etti. Ancak, bu devamlılığı sağlayabilmek için üreticimizin, besicimizin sırtındaki maliyet yükünü
hafifletmemiz gerek” dedi.

Bakanlık tarafından acil görülmese de, üretim maliyetlerinin biran evvel çözülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, “Geçen hafta video konferans yöntemi ile sorunları Sayın Bekir Pakdemirli’ye aktırdım. Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum… Çiğ süt referans fiyatları ay sonunda tekrar belirlenmeli. Eğer çiğ süt fiyatına artış yapılmayacaksa, kesif yeme uygulanan zamlar geri alınmalı. Süt eylem planı hazırlanarak, yemlik Soya başta olmak üzere kaba yem bitkilerine verilen destekler arttırılmalı. Özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde üreticimizin, besicimizin daha fazla korunmaya ve daha fazla desteğe ihtiyaçları var” şeklinde konuştu.

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, 2019 verilerine göre Türkiye’nin 23 milyon tonluk çiğ süt üretimiyle, dünyada sekizinci, AB’de ise üçüncü sırada olduğunu belirterek, “Kriz eşiğinde olan süt üreticimiz, acil olarak devletimizden destek bekliyor. Koronavirüs salgınının ülkemize geldiği andan itibaren, kasif yeme 3-4 kez zam geldi. Üretim maliyetlerinden dolayı, çiğ süt referans fiyatları yeniden belirlenmeli. Yeni bir fiyat açıklanmayacaksa, yem zamları durdurulmalı” dedi.

Burdur’da şuanda yaklaşık 217 bin civarında büyükbaş hayvan olduğunu ve günlük süt üretimin bin ila 1100 ton arasında seyrettiğini aktaran Borsa Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Kentimiz, günlük çiğ süt üretimiyle ülkemizde önemli bir yer teşkil ediyor. Şuanda ülkemizin birçok ilinde süt üreticilerimiz, girdi maliyetlerinden olayı büyük sıkıntı yaşıyor. Yaşanan sıkıntılardan dolayı, çiğ süt ve yem fiyatlarının yeniden revize edilmesi kaçınılmaz olmuştur” şeklinde konuştu.

----- REKLAM -----