Burdur Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan deprem açıklaması |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika, Burdur Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan deprem açıklaması |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika,
hava
DOLAR 32,2647 %% -0.05
EURO 34,9140 %% 0.24
GRAM ALTIN 2.434,50 %% 0,40
ÇEYREK A. 3.980,41 %% 0,40
BITCOIN 61.650,00 %-1.985
SON DAKİKA

Burdur Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan deprem açıklaması

Son Güncelleme :

05 Kasım 2020 - 20:19

Burdur Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan deprem açıklaması

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI Burdur Temsilciliği, yazılı açıklamada bulunarak geçtiğimiz Cuma günü yaşanan İzmir depremi ve Türkiye’nin deprem gerçeğini yönelik açıklamada bulundu.

İŞTE O AÇIKLAMA

Bildiğimiz gibi 30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yeryüzüne 16,54 km derinlikte meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir’in Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km olarak tespit edilmiştir. Akabinde artçı sarsıntılar devam etmiş birçoğunun büyüklüğü 4’ün üzerindedir.

Depremde yaşamını yitiren yurttaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Her doğal afete olduğu gibi şu anda da suçlular aranmakta durumdan pay çıkartılmaya çalışılmaktadır. Depremler yeri ve zamanı tam olarak kestirilemeyen doğal hadiselerdir. Bu sebeple depremlere her an her saniye hazırlıklı olunması gerektiği açıkça görülmektedir. Bilim ve teknolojinin gelişmesi sonucu mühendisliğin daha donanımlı hale geldiği çağımızda doğal afetler de dahil birçok öngörülemez konuya karşı çözümler üretilmekte ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.

 İçinde bulunduğumuz bu acı günlerde, gün birbirini suçlama, günah keçisi arama günü değildir. Bilimin ışığında yaşanan durumdan ders alınmalı geçmişte yapılan hatalardan hangileri önlenmiş hangileri hala devam ediyor incelenmeli eylem planları gözden geçirilmeli bu ve bunun gibi doğal afet durumları için daha hazırlıklı olmak için neler yapılmalı tespit edilip bir an önce uygulanmalıdır.

Yapı inşa etmek oldukça karışık ve birçok işlem adımını bir arada barındıran bir süreçtir. Konuya ilişkin ülke politikalarından başlayan süreç yerel yönetimlere denetleme mekanizmalarına proje müelliflerine yapı müteahhitlerine malzemeci ve işçilere kadar birçok katmanı içinde barındırır. Bu süreçte bazı konularda çok olumlu adımlar atılmakla birlikte bir bölümü de oldukça altı boş bırakılmaktadır. Meslek odaları bu konuların uzağında tutulmaya çalışılmakta, katkı vermesi engellenmeye çalışılmaktadır. Buna rağmen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği toplumun vicdanı olmaya devam etmekte halkı korumak ve ülkemizi daha yaşanabilir daha güvenli bir hale getirmek için tüm birikimini ortaya koymaktadır.

Unutmamak gerekir ki tüm yapılar zeminle başlar. Yapıların üzerine inşa edildikleri zeminler yapı temelleri gibi yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Depreme dayanıklı bir yapının ortaya çıkarılabilmesi için zeminde Jeoloji Mühendisliğiyle başlayan süreç konuyla ilgili bütün mühendislik dallarının bir arada uyumlu şekilde çalışması ve ortak bir akıl üretmesi neticesinde başarıyla sonuçlanabilir. Maalesef ki ülkemizde bu süreçte halen aksaklıklar eksiklikler mevcuttur. Bazı işler ehliyet sahibi insanlara yaptırılmazken bazı işlerde kanunen herhangi bir ehliyet sahibi olunması bile beklenmemektedir. Kamu yararına yapılması çok önemli olan kent merkezleri ayrıntılı fay ve jeolojik haritalarının çıkartılması işleri sürekli ertelenmekte bunun yerine dış görünüşü güzel sadece estetik ve göz boyamaya dayalı yapılar yollar kaldırımlar inşa edilmektedir. Şehrin zemin etütleri fay haritaları için bütçe ayrılamazken park, bahçe, kaldırım için bütçe zorlanmakta hiçbir masraftan kaçınılmamaktadır. Aylardır dillendirdiğimiz fay yasası bir türlü çıkartılamamakta sürekli bir bahanelerle ertelenmektedir.

Ülkemizin ve dolayısıyla şehrimizin bunlara acilen ihtiyacı vardır. Ülkemizde park bahçe müdürlüğü olmayan hemen hiçbir belediyesi yokken deprem ülkesi olmamıza rağmen belli başlı büyük şehir belediyeleri haricinde hiçbir belediyemizde deprem ve zemin inceleme müdürlüğü yoktur. Üzücü olan şudur ki yerel yönetimlerin gündemlerinde halen deprem ve zemin inceleme müdürlüğü kurulması yer almamaktadır. Odamız yer bilimleri ile ilgili tüm çalışmalara katkı vermeye hazırdır.

Doğal olaylar insan katkısıyla afete dönüşürler.

----- REKLAM -----