KIZILKAYA, Bölgenin parlayan yıldızı olacak |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika, KIZILKAYA, Bölgenin parlayan yıldızı olacak |Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika,
hava
DOLAR 32,3723 %% -0.35
EURO 34,6863 %% -0.37
GRAM ALTIN 2.386,41 %% -1,50
ÇEYREK A. 3.901,78 %% -1,50
BITCOIN 58.585,51 %1.787
SON DAKİKA

KIZILKAYA, Bölgenin parlayan yıldızı olacak

Son Güncelleme :

01 Kasım 2021 - 20:26

KIZILKAYA, Bölgenin parlayan yıldızı olacak

Burdur’un güzide belde belediyelerinden Kızılkaya Belediyesi, bölgenin parlayan yıldızı olmaya hazırlanıyor.

2019 Yerel Seçimlerinde MHP’li Belediye Başkanı İlkay GÜNGÖR’ün seçimi kazanmasıyla çıkış serüvenine başlayan Kızılkaya Belediyesi’ne geride kalan 30 ayda birçok hizmet üretildi.

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör başkanlığında araç filosunu günden güne güçlendiren Kızılkaya Belediyesi, kendi ihtiyaçlarını kendi üreten belediye olarak dikkat çekiyor. Kendi öz sermayesi ile kendi kazanımlarını elde eden Kızılkaya Belediyesi, kısıtlı imkanları yüksek katma değere çevirmeyi becermeyi biliyor.

Özetle Kızılkaya Belediyesi’nin çalışkan ve azimli Belediye Başkanı İlkay Güngör, belediyelerinin güncel çalışmaları hakkında sorularımızı Burdurweb okurları için samimiyetle yanıtladı.

Kızılkaya, bölgenin parlayan yıldızı nasıl olacak?

İlkay Güngör: Kızılkaya Beldemizde halen hummalı bir çalışma sürüyor. Yeni imar alanlarımızın şuan yollarını hazır hale getirmekle gece gündüz emek sarf ediyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri 45 km yol yaptık. Son üç günde bitirdiğimiz yol ise 5 km’yi buldu. Kızılkaya Beldemizin 40 yıldır değiştirilemeyen içme suyu şebeke hattını biz değiştirmeye başladık. Vatandaşlarımızın nitelikli içme suyunu kesintisiz sağlayabilmeleri için 1000 Ton kapasiteli su deposu projesini hayata geçireceğiz. Yaklaşık 53 kilometre içme suyu şebeke hattı yenilecek. Yeni içme suyu hattımız son sistem olacak. Her mahallenin giriş ve çıkışları ayrı olacak.

Kızılkaya Beldemizi bölgenin parlayan yıldızı yapacak unsurlardan biri ise doğalgaz hattının belde sınırları içerisinden geçmesi. Beldemize doğalgaz hattı verilmeye başladığı andan itibaren, her gün artarak devam eden yapılaşma kat ve kat artacaktır. Beldemize çok ciddi göç olacağını şimdiden ön görmekteyiz.

Ankara’da yaptığımız görüşmelerde Kızılkaya’nın Burdur’daki en şanslı yer olduğu konusunda fikir birliği söz konusu. Korkuteli doğalgaz boru hattı beldemizden geçmesi nedeniyle 2024 yılında beklenen doğalgaz hattımız, 2022 yatırım programında yer alması söz konusu. Bu noktada bakanımızdan da destek aldık. 1500 civarında hane doğalgaz aboneliği alabilecek. Göreve geldiğimizden beri 150 civarında beldemizde inşaat yapıldı. Bunların çoğu villa tipi konutlar. Bu bize gösteriyor ki Kızılkaya bölgenin parlayan yıldızı olacak.

Kızılkaya, coğrafi konum açısından kesişme noktası. Bunu nasıl katma değere çevireceksiniz?

İlkay Güngör: Yuva Mahallemizdeki Karahan Dağını, yamaç paraşütü spor turizmine açıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu alan yamaç paraşütü parkur alanı olarak ilan edildi. Önümüzdeki yıl inşallah Kızılkaya semalarında yamaç paraşütünü sık sık göreceğiz. Bu da beldemize birçok kişinin geleceği anlamı taşıyor. Çevre illerden yaklaşık 40-100 dakikada beldemize ulaşmak mümkün. Yamaç paraşütü konusunda valimiz ve kaymakamımız destek veriyor. Orman Genel Müdürlüğü’nden yol iznini aldıktan sonra yolunu açarak yamaç paraşütü sporunun yapılabilmesi için fiziki alt yapıyı tamamlamış olacağız.

Kızılkaya’da eski değerleri yeniden kazanıyor musunuz?

İlkay Güngör: Çok güzel bir noktaya temas ettiniz. Mili Emlak Genel Müdürlüğü’nden, Belediyemize tahsis işlemini gerçekleştirilen Sağlık Ocağı lojmanları restorasyon ederek yeniden kullanılabilir hale getirdik.
Atıl vaziyette olan yeşil alan parklarımızı yeniden canlandırdık. 40 yıllık mülkiyet sorunu olan bir parkın sorununu hallettik. Kızılkaya belediyesinin tapusuna kazandırdık. Halen devam eden park projelerimizde çalışmalarımız sürüyor.

Gerçekleşen ve gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?

İlkay Güngör: Güncel hayata geçen ve hizmet vermeye başlayan kapalı Pazar yeri projemiz belde halkımızın büyük bir ihtiyacını gidermiş oldu. Yepyeni bir kapalı pazara kıymetli halkımız kavuştu. Bu projemiz ödüllü bir projedir. Akdeniz Belediye Birliğinden Çevre Koruma ve Altyapı Çalışmaları Kategorisinde “Yağmur Suyu Depolama ve Pazar Yeri” projemiz Nisan 2021’de ödül aldı. Çok yakında taş parke tesisimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kendi taş parkelerimizi üreterek kendi yollarımızı her aşamasında kendimiz yapmak istiyoruz. Yeni imar planımız 8800 kişinin yaşayabileceği bir plana sahip. Kızılkaya Beldemizin sahip olduğu imar alanı Bucak ilçesi kadar diyebiliriz. Yatay yapılaşmayı destekleyen ve uygulayan bir belediyeyiz. Bu aşamada beldemizin nüfusu son dönemde etkili çalışmalarımız sayesinde 1700’den 3000’e dayandı. Göç alan bir belde olarak dikkat çekiyoruz.

Kızılkaya’nın havası çok konuşuluyor. Neden?

İlkay Güngör: Beldemizin kendine has bir atmosferi bulunuyor. Havadaki oksijen miktarı diğer coğrafi lokasyonlara göre çok fazla. Aynı zamanda havanın sirkülasyonu çok iyi durumda. Aslım, bronşit hastalarına şifa gelen bir hava yapısına sahibiz. Bu noktada bilimsel çalışmaların yapılarak Kızılkaya havasının kendine özgü bir havasının olduğunun tespiti yapılması gerekiyor. Böyle bir tespit yapıldığında dışarıdan birçok vatandaşın dikkatini ve rotasını Kızılkaya’ya çekeceğini düşünüyorum. Son dönemde yazlıkçılarımızın epey sayısı arttı. Yazlıkçılarımız kışın da kalmayı sürdürüyor. Bunda havamızın eşsiz güzelliğinin rolü oluyor. Bu fark ediliş artarak devam edecektir. Kızılkaya, tercih edilen bir belde olarak zaman içerisinde daha da gelişecektir.

Kızılkaya’da öne çıkan tarımsal ürünler nelerdir?

İlkay Güngör: Kızılkaya’mızda çörek otu tohumu yağı üretimi ile ilgili BAKA destekli projemizi yürütüyoruz. Çörek otu eleme, yağ sıkma ve paketleme aşamalarından oluşan projemiz hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bilindiği üzere çörek otu yağı bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için çok faydalı bir bitkisel yağdır. Belediyemize ait tarlalarda yetişen çörek otu bitkilerimizin tohumlarını soğuk sıkım yaptırarak şişeledik. 800 metre kare kapalı alandan oluşan projemiz ile dışa bağımlı olmadan tarladan hasat edilen çörek otlarının tohumları ayrıştırılarak, soğuk veya sıcak sıkım yöntemiyle yağları çıkarılacak ve şişelenip paketlenecektir. Bu projemizin gerçekleşmesi için BAKA hibe programlarına başvuruda bulunduk. Önümüzdeki süreçte Kızılkaya topraklarında yetişen çörek otu tohumlarından çıkan şifa kaynağı çörek otu yağını seri üretime geçerek markalaştırmak istiyoruz.

Sosyal tesisler noktasında neler yapıyorsunuz?

İlkay Güngör: Kızılkaya’mıza seyir terası kazandırmayı hedefliyoruz. Taban alanı ay, orta alanı yıldız bir binadan oluşan Selçuklu mimari yapısına sahip bir seyir terası yaparak, belde halkımızın sosyal tesis ihtiyacını gidermeyi hedefliyoruz.

Son olarak neler söylersiniz?

İlkay Güngör: Kızılkaya’mız son dönemde büyük bir değişim ve gelişim içerisinde. Son 15 yılda yapılamayan birçok projeyi 2,5 yıl gibi bir kısa sürede tamamladık. Belediye borç içinde ve eksi durumda iken, hem hizmet üreten hem de kasasında artı para bulunan bir belediye haline getirdik. Önceki dönemde yapılan imar parsellerin yolları şuan biz açıyoruz.

----- REKLAM -----