SON DAKİKA

Türkiye’nin Diri Fay Haritası Güncellendi!

Son Güncelleme :

04 Ağustos 2024 - 14:07

Türkiye’nin Diri Fay Haritası Güncellendi!
----- REKLAM -----

Türkiye’nin Yenilenen Diri Fay Haritası Yayımlandı: İşte En Riskli Bölgeler

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’nin güncellenmiş Diri Fay Haritası’nı kamuoyuna sundu. Bu yeni harita, 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem oluşturma potansiyeline sahip 485 diri fay içeriyor. MTA’nın raporuna göre, 30 il deprem riski altında bulunuyor.

Yenilenen Diri Fay Haritası, deprem araştırmaları ve alınacak önlemler için önemli bir kılavuz niteliğinde. Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Maraş Üçlü Bitişmesi’nden başlayarak, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde sona eriyor. Bu hat, Hatay’dan başlayıp Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş üzerinden Erzincan’a uzanıyor ve burada Kuzey Anadolu Fayı ile birleşiyor.

24 İlin Merkezleri Fay Hattı Üzerinde

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi Graben Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde toplam 24 ilin merkezleri doğrudan aktif fay hattı üzerinde bulunuyor. Ayrıca, 80’den fazla ilçe de bu aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi’nden başlayıp Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu fay hattı, Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Erzincan, Erzurum ve Van üzerinden geçiyor. Ege Bölgesi’nde ise Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca diri fay hatları uzanıyor. Bu hatlar Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i kapsıyor.

Birinci Dereceden Riskli Bölgeler

MTA Diri Fay Haritası’na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye ve Siirt birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İkinci Dereceden Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.