Burdur İlçeler | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Burdur İlçeler | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5038 %% 0.08
EURO 34,7826 %% -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 %% 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 %% 0,61
BITCOIN 2.115.183 %3.674
SON DAKİKA

Burdur İlçeler

Son Güncelleme :

25 Ağustos 2010 - 12:43

Burdur İlçeler

AĞLASUN

Adını 5 kilometre kuzeyinde Akdağ’da bulunan Sagalassos Antik Psidya şehrinden alan Ağlasun 1958 yılında ilçe olmuştur. Türkler gelip yerleştikten sonra bu harabelere Bodrum ismi verilmiştir. 1286/1869 Konya Salnamesine göre Maincirli Ağlasun nahiyesi olarak kayıt vardır. Batısında Burdur, Kuzeyinde Isparta illeri ile çevrilidir. 2276 metre yüksekliğindeki Akdağ’ın güney batısında kurulmuştur. Sulak ve yeşillik bir bölgedir. Halen Isparta-Antalya yolu ilçe merkezinin içinden geçer. Çanaklı Ovası’nın haricindeki bütün sular Aksu’ya karışır. Meyvecilik, gülcülük ve sebzecilikle geçinirler. Kaynak sularının çok olması nedeniyle alabalık çiftlikleri son yıllarda ilçeye önemli ekonomik girdi sağlamaktadır. İlçe merkezinin Burdur merkezine uzaklığı 32 kilometredir. İlçenin yüzölçümü 317 kilometrekare, merkez nüfusu 4743′dür.

ALTINYAYLA

Altınyayla (Dirmil) ilçesi, uzun yıllar Gölhisar ilçesine bağlı bir bucak merkezi olarak kalmıştır. 1990 yılında ilçe olmuştur. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden sonra ikinci en büyük yağlı güreşler bu ilçemizde yapılmaktadır. Dirmil kebabı da yörede önemli bir yer tutmaktadır. İlçe merkezinin Burdur merkezine uzaklığı 126 kilometre, yüzölçümü 173 kilometrekare, merkez nüfusu 4235′dir.

BUCAK

Bucak ilçe merkezinin 16 kilometre kadar kuzeyinde bulunan halen Çamlık Köyü civarında mevcut antik devrin en önemli şehri Kremna’nın yerini alan Girmeyi şehri uzun süre Teke Sancağı’na bağlı bir kaza ve nahiye olmuştur. 1850 yıllarında Girmeyi namı diğer Bucak olarak geçmektedir. 1926 yılında kaza olarak Burdur’a bağlanmıştır. Girmeyi’den Bucak’a yerleşenler arasında özellikle Kirişzadelerden bahsedilir. Bucak ilçe olduktan sonra hızla gelişmiştir. Kestel Gölü’nün kurutulup kontrole alınmasından sonra çok zengin bir tarım alanına sahip olan Bucak ilçesinde tarımla birlikte sanayi de gelişmeye başlamıştır. Çok sayıda şirketin kurulması ile faaliyete geçen kiremit ve tuğla sanayii, mermercilik, kamyon karosörü, kereste, doğrama sanayii Bucağa diğer ilçelerden daha fazla önem kazandırmıştır. İlçenin yüzölçümü 1416 kilometrekaredir.Burdur’a uzaklığı 45 kilometre, merkez nüfusu 26104 dür. Bucak ildeki diğer yerleşmelere göre hızla büyüyen ve gelişen bir merkezdir.

ÇAVDIR

Çavdır ilçesi uzun yıllar Gölhisar ilçesine bağlı bucak merkezi iken1990 yılında ilçe merkezi olmuştur. Burdur-Fethiye yolu üzerinde olan ilçenin Burdur Merkeze olan uzaklığı 90 kilometredir. Tarım ve önemli ölçüde hayvancılık ilçenin gelir kaynağıdır. İlçenin yüzölçümü 350 kilometrekare, merkez nüfusu 3005′dir.

ÇELTİKÇİ

İlçe merkezinin iki mahalle halinde 1725 tarihinde kurulduğu ve bu mıntıkada çeltik ekildiği için Çeltikçi ismi verildiği çeşitli kaynaklardan anlaşılmaktadır. 1968 yılında aşağı ve yukarı Çeltikçi köylerinin birleştirilmesiye belediye kurulmuştur. İlçe uzun süre Burdur merkez ilçeye bağlı bir bucak merkezi iken 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin yüzölçümü 247 kilometrekare ve Burdur merkeze uzaklığı 32 kilometre, merkez nüfusu 2521′dir.

GÖLHİSAR

Kibyra harabelerinin bulunduğu Temaşalık adı verilen tepelerin eteğinde, Horzum ve Armutlu köylerinin birleştirilmesi ile 1953′de kaza olmuştur. İsmini gölün ortasında bulunan adada inşa edilmiş kale (Hisar’dan) alarak Gölhisar denmiştir. Bu bölgede tarih öncesi çağlarına ve Pisidia devrine ait pek çok şehir kalıntısı, tapınak ve mezarlıklar vardır. Kibyra’dan başka Luba, Bubon, Balbura gibi tarihi Pisidia şehirlerinin bulunduğu ilçe, halen İsliin, Arapp Mezarlığı, Çakır Yaylası ve Akkaya gibi çeşitli devirlerden kalmış tarihi eserlerin bulunduğu bu bölgenin Kibyra hariç Hamitoğulları devrine kadar geçen zamanı karanlık kalmıştır. Gölhisar Osmanlılar devrinde önce nahiye sonra kaza olmuştur. İlçenin en önemli gelir kaynakları hayvancılık ve tarımdır. İl merkezine olan uzaklığı 110 kilometre, yüzölçümü 458 kilometrekare, merkez nüfusu 12240′dır.

karamanli_6KARAMANLI

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde, 1469-1470 yıllarında Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliği’ni ortadan kaldırmış, Osmanlı devletinin başına değişik zamanlarda dert açan Karamanoğulları’nın tekrar birleşip dert olmamaları için o zaman topluca oturmakta oldukları Larende’den (şimdiki Konya Karaman) dağılması sırasında bazı obalar Karamanlı civarında Eskiköy, Türkmen, Gebice, Gedikyap, Ferizli denilen yerlere yerleşmişler sonradan Karamanlı’nın şimdiki yerinde toplanmışlar, geldikleri yer yada mensup oldukları Türk Boyları nedeniyle kendilerine verilmiş olan Karamanlı adını toplandıkları yerleşim merkezine kazandırmışlardır. 1987 yılında ilçe olan Karamanlı’nın yüzölçümü 440 kilometrekare, şehir merkezine olan uzaklığı 60 kilometre, merkez nüfusu 4984′dür.


kemer_3KEMER

Böbekler Köyü merkezi üzerinde kurulu olup, Burdur ilinin varlığından itibaren nahiye merkezi olan Kemer, Sertaç ismiyle bilinmektedir. 1956 yılında Belediye teşkilatına sahip olmuş bir bucak merkezi iken 1987 yılında ilçe olmuştur. İlçenin gelir kaynağını tarım oluşturmaktadır. İlçe merkezinin, Burdur merkeze uzaklığı 57 kilometre, yüzölçümü 254 kilometrekare, merkez nüfusu 2254′dür.



tefenni_4TEFENNİ

Eski bir yerleşim merkezidir. İlçe sınırları içindeki Kağılcık’ta Karamanlı ilçesinin güneyindeki Çamurhöyük’te Kalkolitik döneme ilişkin yüzey araştırması bulguları elde edilmiştir. Tefenni’nin klasik çağdaki adının Temennos olduğu sanılmaktadır. 19. yüzyılda Tefenni, Burdur Sancağı’na bağlı bir kaza merkeziydi. İlçe merkezinde bulunan barutlu su olarak bilinen kaynak suyu yörede böbrek taşı ve kumları dökmesiyle tanınmaktadır. İlçe merkezinin Burdur merkezine uzaklığı 70 kilometre, yüzölçümü 505 kilometrekare, merkez nüfusu 6465′dir.


yesilova_3YEŞİLOVA

Burdur’un en eski yerleşim yerlerinden biridir. İlçe sınırları içindeki Dereköy ve Gencali’de yapılan yüzey araştırmalarında kalkolitik Dönemin (İ.Ö.5000) çanak ve çömlekleri elde edilmiştir. 15. yüzyılda Osmanlı egemenliğine katılan Yeşilova, o dönemde eski Erle adıyla bucak merkezi durumundadır. Cumhuriyetten sonra, 1936 yılında adı değiştirilerek Burdur’a bağlı bir ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe sınırları içindeki Salda Gölü Türkiye’nin en derin gölü ünvanını taşımakta ve yöreye önemli ölçüde turizm geliri sağlamaktadır. İlçenin Burdur merkezine uzaklığı 60 kilometre, yüzölçümü 1261 kilometrekaredir. Merkez nüfusu 6296′dır.

----- REKLAM -----