Vatandaşın Cebi Yanıyor | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Vatandaşın Cebi Yanıyor | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 16° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5705 %% 0.01
EURO 34,9171 %% 0.05
GRAM ALTIN 2.435,98 %% 0,24
ÇEYREK A. 3.982,83 %% 0,24
BITCOIN 66.570,99 %0.114
SON DAKİKA

Vatandaşın Cebi Yanıyor

Son Güncelleme :

18 Kasım 2019 - 16:11

Vatandaşın Cebi Yanıyor

Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir köşe yazımda “Yok Mu Özel Hastane Yapacak Yürekli Yatırımcı” başlıklı bir köşe yazısı kaleme almıştım. Yazımda son 5 – 10 yılı değerlendirdiğimizde ilimizin ne kadar çevre illerden geri kaldığını net bir şekilde görmemizin mümkün olduğunu vurgulamıştım.Aslında bu düşüncenin gelişmesinde ülke genelinde devletin ve özel sektörün diğer illere yapılan sağlık yatırımlarını görmek ve Burdur’da bunu görmemem etkili oldu.

Burdur’a yapılacak yeni devlet hastanesinin yer tartışması 2-3 yıl bize zaman kaybettirdi. Yer tartışmaları bitti derken şimdi de karşımıza itirazlar, ihale iptalleri gibi bir takım engeller çıktı. Süreci kısaca özetledik ancak geçen bu süre inanın Burdur’u epeyce zaman kaybettirdi. Burdur’da böyle büyük yatırımların olmaması ve gecikmesi ilin ekonomisini, gelişimini ve sosyolojisini dahi direkt olarak etkiliyor.

Yüzdük yüzdük nihayet kıyıya geldik mi bilinmez ama 14 Kasım 2019 Perşembe günü il milletvekillerimizin açıklamalarıyla yeni Burdur Devlet Hastanesi’nin yapım ihalesinin 24 Aralık 2019 tarihinde yapılacağı bilgisini elde ettik. İnşallah bu kez bu ihale yapılır da bir an evvel ilk kazma vurulur.
Yeni Burdur Devlet Hastanesi Burdur’a kazandırılması ilimiz vatandaşları için çok önemli. Birçok dar ve orta gelirli vatandaşımızın beklentisinin yüksek olduğu bir yatırım. Zira mevcut hastanenin yetersizliği vatandaşımızın sağlık hizmetlerinden “sağlıklı” faydalanmasına yeterli görünmüyor. Çevre illerimize baktığımızda Antalya ve Isparta sağlık alanında epeyce yol kat etti. Akdeniz ve Süleyman Demirel Üniversitelerinin TIP Fakülteleri Hastaneleri başta olmak üzere araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneleri ile hem kendi vatandaşlarına sağlık hizmet veriyor hem de Burdur’dan gelen birçok hastaya hizmet veriyor.

İlimizde yaşayan hastaları çevre illere sağlık hizmeti almaya zorlayan bu nedenlerden dolayı ulaşıma harcanan paralar, zaman kaybı, konaklama giderleri gibi birçok kalemden dolayı hem hastalarımız hem de refakatçıları büyük maddi kayba uğruyor. Kendi ilinde sağlık hizmeti alamayan ve çevre illere mecbur bırakılan hastaların cebinden istemeye istemeye parası eksiliyor. Bu da vatandaşımızın hayat standartlarının ve yaşam motivasyonun giderek azalmasına yol açıyor.

İlimizdeki hastaların bu maddi külfetten bir an evvel kurtarılması gerekiyor. Dar ve orta gelirli vatandaşın mevcut ekonomik koşullarda zor geçindiği bu günlerde sağlık harcamalarına ekstra para harcaması belki çevre illerde bulunan ekonomiye katkıda bulunsa da kendileri için ağır bir yük olarak karşımıza çıkıyor.

BEBEKLER ÇEVRE İLLERDE DOĞUYOR

Bir diğer konu da rakamlara hakim olmamız zor olsa da çevremizden duyduklarımızla edindiğimiz bilgilere göre yeni çocuk sahibi olacak çiftlerin doğumları için Burdur’u değil, çevre illere giderek tercih ettiği yönünde. Burdurlu çiftin çocuğu Isparta’da veya Antalya’da doğuyor. Bu bir il için kınanması gereken bir durum. Kendi memleketimizin insanı Burdur’da çocuğunu sağlık hizmetlerine güvenip de çocuğunu dünyaya getirtemiyorsa bu noktada ilin tamamı olarak şapkamızı önümüze koyarak biz neleri yanlış yapıyoruz diye düşünmeliyiz.

----- REKLAM -----