Ulu Cami etrafı nasıl Sultan Ahmet olur? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Ulu Cami etrafı nasıl Sultan Ahmet olur? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava Orta
DOLAR 32,7807 %% 0.64
EURO 35,5094 %% 0.33
GRAM ALTIN 2.524,31 %% 1,60
ÇEYREK A. 4.127,24 %% 1,60
BITCOIN 2.005.252 %-1.081
SON DAKİKA

Ulu Cami etrafı nasıl Sultan Ahmet olur?

Son Güncelleme :

20 Şubat 2019 - 14:01

Ulu Cami etrafı nasıl Sultan Ahmet olur?

Burdur nasıl güzelleşir, nasıl daha yaşanabilir bir kent olur? Soruları yaşadığım her an benim kafamı epeyce meşgul eder.

Malum önümüzde 31 Mart Yerel Seçimleri var. Burdur merkezde belediye başkan adayları sahada seçim çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde de başkan adaylarının mahalle toplantılarına katılma fırsatı buldum ve başkan olduktan sonra yapacakları projeler hakkında bilgi verdiklerini gördüm.

Dönem dönem köşe yazılarımda Burdur için düşündüklerimi gizlemeden paylaşan biri olarak adaylara vizyonel katkı sağlamak adına yine bir düşüncemi kamuoyuna paylaşmak istiyorum.

Yukarı pazar mevki hem esnaf hem de halkımız tarafından eskisi gibi ilgiyi görmüyor. Uzun çarşının o eski canlı günleri hep hatıralarda kaldı. Yukarı pazarda bulunan başta kuyumcu esnafı olmak üzere bir çok esnaf yetersiz iş hacminden dolayı ana caddelere indi. Bu noktada yukarı pazar mevkini yeniden canlandırmak ise imkansız değil.

Hem yerel halkın hem de esnafın memnun olabileceği bir fikir ise yukarı pazarda bulunan eski halı sarayı ve günümüzün belediye hizmet binasının yıkılarak bir meydan oluşturulması.

İnsanların bu meydana gelerek hem kısa bir mola vermeleri hem de hoşça vakit geçirebilmeleri sağlanabilir. Yukarı pazar mevkinde yapılacak bir meydan düzenlemesiyle sabahları insanlar çay simit yapabilmek için her gün buraya gelebilecektir. Bir restoran ile insanların öğle ve akşam yemeklerini de yiyebilecekleri şehrin merkezinde yeni bir adres olabilecektir.

Yukarı pazarda eğer bir meydan düzenlenmesi yapılırsa yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası olacaktır.  1300 yılında yapılan Selçuklu ve Beylikler dönemi mimari izlerini taşıyan Burdur Ulu Cami de turistler için gezi noktalarından birisi olacak ve buraya gelen turistler yeme, içme, hediyelik eşya gibi işletmelerden alışverişlerini yapabileceklerdir.

Yerli veya yabancı turistler Burdur Ulu Cami’ye giderken yaya olarak uzun çarşıdan gitme fırsatı bulacaklar ve bu sayede esnafın da satış yapabilmesinin önü açılacaktır.  İlimizde katma değer sağlanması noktasında böyle bir proje Burdur ekonomisine katkı sunacaktır.

Ulu Cami etrafında bir meydan düzenlenmesi Burdur’a yepyeni bir yeşil alan daha kazandıracaktır. Eğer iyi bir planlanma yapılırsa yani içerisinde otoparkın bulunduğu, restoran ve kafetaryanın bulunduğu, çocuklar için oyun gruplarının yer aldığı ayrıca teleferik eklenerek şehir merkezinde tepeden seyir etme sağlanırsa Burdur için pozitif bir kazanç olacaktır. Ayrıca böyle bir meydan düzenlenmesinin  çok büyük bir maliyeti de bulunmamaktadır.

Kıymetli okurlarımdan İstanbul’a gidenler için Sultan Ahmet Cami’sini hayal etmelerini istirham ediyorum. Sultan Ahmet Cami ve Ayasofya Müzesinin hemen yanında bulunan geniş meydanı hemen hemen birçok vatandaşımız bilir. İçerisinde görkemli bir havuz, yeşillik içerisinde oturma alanları, yürüyüş yolları bulunmaktadır. Yılda milyonlarca yerli ve yabancı turist bu turistik noktaya gelerek gezi yapmaktadır. Turistlerin hem ziyaret ederek bilgi sahibi olduğu hem de fotoğraf çekilerek anı biriktirdiği İstanbul’un güzel noktalarından biridir. Burası da eğer dediğim çerçevede yapılsın veya yapılmasın  yeter ki buradaki eski belediye hizmet binası kaldırılsın Burdur’un yeni cazibe merkezi haline gelmesinin önü açılacaktır. Burada yapılacak bir meydan, Burdur’a gelecek turistlerin de uğrak noktası olacak ayrıca yerel halkımızın da vazgeçilmez bir adresi haline gelecektir.  

Ulu Cami etrafında bir meydan yapılması halinde belediye hizmet binası da buradan taşınarak daha ferah, otopark sıkıntısı olmayan, halka daha konforlu ve kolay hizmet veren bir noktaya taşınmasına katkıda bulunacak bir projedir. Belediye makamı, su aboneliği, imar ve emlak servisinin haricinde bir hizmeti kalmayan bu belediye hizmet binasının daha işlevsel bir yere taşınmasının ardından bu Ulu Cami meydan projesi hayata geçirilebilir.

----- REKLAM -----