Cumhuriyet Meydanı ne güne duruyor! | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Cumhuriyet Meydanı ne güne duruyor! | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 14° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,4134 %% 0.17
EURO 35,0097 %% -0.26
GRAM ALTIN 2.324,34 %% 0,17
ÇEYREK A. 3.800,29 %% 0,17
BITCOIN 2.295.388 %1.624
SON DAKİKA

Cumhuriyet Meydanı ne güne duruyor!

Son Güncelleme :

21 Ocak 2019 - 11:47

Cumhuriyet Meydanı ne güne duruyor!

Burdur’un sorunlarını elimizden geldiğince dile getirmeye, gündem oluşturarak konuşulmasına ve sorunların çözümü için elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz.

Burdur’un büyük bir çoğunlukla gördüğü en önemli ilk sorunu nüfus olarak tespit etmiştik. Düşük nüfus, Burdur’un gelişimi için engel oluşturduğunu ifade etmiştik.

İlimizde sıralamalar değişse de nüfustan sonra gelen en önemli sorunlara dikkat çektiğimizde şehir merkezi trafik sorunu, otopark sorunu, ticaret merkezi sorunu, devlet hastanesi ve özel hastane eksikliği, alışveriş merkezi eksikliği, istihdam sağlayacak fabrikaların eksikliği, yol ticaretinin gelişmemesi, turizmden yeterince pay alamamış olmamız, nitelikli otel ve turizm işletmelerinin yeterli olmayışı, sosyo-kültürel merkezlerinin bulunmayışı, eğlence merkezlerinin olmayışı, Burdur Gölü’nden yeterli düzeyde faydalanamaması gibi sorunları sıralayabiliriz.

Bu sorunlara el atıldığından ve yerine getirildiğinde ancak Burdur daha yaşanabilir standartlarda bir şehir olur.

Bir memur tanıdığımın söylemini size aktarıyorum “Burdur, bence çok güzel ve rahat bir şehir. Hiç bir sıkıntı yaşamıyorum”. Evet bu söylemine katılıyorum ama bu demek değildir ki Burdur’un saydığımız bu eksikleri göz ardı etmemize yol açsın.

Bu noktada özellikle vurgulamak istediğim ilk sorun Burdur merkezdeki ana arterlerdeki şehir içi trafik ve otopark sorunu. Gelişmiş şehirlerde caddeler giderek genişlemekte, şehir içi araç trafik yükünü dağıtmaktadır. Bizim Burdur’da son dönemde yapılan trafik uygulamaları ise tam tersine olarak gerçekleşti. Eldeki imkanlarla caddeyi genişletmek mümkün olmayan Burdur merkez caddelerinde tek yön uygulaması şehir içi trafik yükünü geçtiğimiz yıllarda azaltmıştı. Bu uygulama 2015 yılında değiştirilerek özellikle Gazi Caddesi’nde çift yön uygulamasına 10 yıl aradan sonra dönülerek göz göre göre trafik yükünü artırıldı. Şehir içi trafik yükünü geniş caddelerden sağlayarak rahat bir nefes aldırmak varken buna 27 Mayıs Caddesi, Namık Kemal Caddesi gibi caddeler eklenerek adeta şehrin “kan dolaşımı” olan yolların tıkanmasının önü açıldı.

Kışla Caddesi’nden veya Bahçelievler Mahallesi güzergahından 27 Mayıs ve Namık Kemal Caddeleri üzerinden Gazi Caddesi’ne gidecek ambulans, itfaiye ve emniyet araçları yolun yarısından fazlasını kaplayan halk otobüslerinden fırsat bulup geçebilirse şayet zamanında adresine ulaşabiliyor. Göz göre göre saniyelerle yarışarak hedefine ulaşmak isteyen bu kamu araçlarının ulaşımını bu dar yollar engelliyor. Çok şükür ki şuana dek yaşanmış çok önemli bir aksilik olmadı, olmasın da. Ama bir gün bu yolların darlığından bir aksilik çıkarsa bunun vebalini kimse ödeyemez.

Burdur’un ana arterlerdeki trafik sorunu sadece yolların darlığı değil tabi ki de. Yol kenarına araçların hem tek hem de çift park yapmaları da caddelerin tıkanmasına yol açıyor. Bunun iki sebebi var. Birincisi şehir merkezinde yeterli otopark bulunmayışı. Kimileri ben gittiğimde boş yer çok dese de inanın defalarca kez gittiğim Çeşmedamındaki bulunan otoparkta boş yer bulmakta çok fazla güçlük çektim. Haliyle ana arterler yakın mevkilerde kapalı otoparkın bulunmayışı insanları sokak araları, cadde üzerlerine sevk ediyor. Bakın burada vurguladığım ana arterlere yakın otopark. Kimse kusura bakmasın! Otomobiliyle gelmiş bir insan 250-500 metre yürüyeceği şekilde aracını park etmek istemez. İnsanları buna ancak teşvik edebilirsiniz, zorlayamazsınız. Eğer hizmet verecekseniz insanların refah düzeyini artırmaya yönelik olmalı. Bir kilometre uzağa aracını park edip 10 dakikalık bir işi için insanlar yarım saat git, yarım saat gel yapamaz. Yapılır diyen de popülizm yapmış olur.

Burdur’da mevcut haliyle eğer siz şehir içi trafik çalışmalarında bir değişiklik planlanmıyorsa, çift yön uygulamasına da devam etmekte ısrarcı olunursa çare Cumhuriyet Meydanı’nın altında yapılacak kapalı otoparktır. Cumhuriyet Meydanı hem yakınlık, hem kapasite hem giriş çıkış güzergahları hem de kot farkından dolayı en uygun yerdir. İleri ki dönemlerde Cumhuriyet Meydanı’nın altına yapılacak otopark,  giriş ve çıkışları battı çıktı yollarıyla bağlandığında Burdur’un şehir merkezindeki otopark sorunu çözülmüş olacaktır. Aracını park eden bir sürücü asansör ile direk Cumhuriyet Meydanı’nın üzerine çıkarak ana arterdeki bulunan caddelere çok kısa bir yürüme mesafesiyle ulaşabilecek, gönül rahatlığıyla alışverişini ve gezintisini yapabilecektir.

Burdur’da şehir merkezindeki ana arterlerdeki trafik sıkışıklığı sorunu çözecekseniz ilk yapılması gereken otopark sorununu çözmektir. Burdur’un otoparkları yeterli hale geldiğinde şayet kent merkezi trafiği daha akıcı hale gelecektir.

----- REKLAM -----