SON DAKİKA

Aynı rotada kürek çekilmeli!

Son Güncelleme :

19 Şubat 2020 - 10:03

Aynı rotada kürek çekilmeli!
----- REKLAM -----

Burdur, her yönüyle büyük bir potansiyele sahip bir il. Burdur’u çevre illerden geri kalmasını yol açan bir çok etmen sayabiliriz. İlimizin geri kalma sürecini yaptığım gözlem ve değerlendirmeler sonucunda 1971 Burdur Depremini milat kabul edebiliriz.

1970 yılında Burdur’un il merkezi nüfusu 61 Bin 708, il geneli 210 Bin 335, Isparta’nın il merkezi 114 Bin 296, il geneli de 300 Bin 29 kişi olarak kayıtlarda yer alıyor.

Burdur’un 10’ar yıllık periyotlardaki nüfus değişimine baktığımızda nüfus artışının gözlendiği ancak çevre illere baz alarak baktığımızda nüfus artış hızının geride olduğunu ifade edebiliriz.

Burdur’un 50 yılda nüfus artışı il genelinde 60 Bin 461 kişi artarken, en yakın komşu ili Isparta’da ise 50 yıllık değişime baktığımızda 144 Bin 885 kişilik bir nüfus artışı yaşanmıştır. Kıyaslama kriterlerini artırabiliriz ancak şu bir gerçek ki 1971 yılındaki Burdur depreminin ardından ilimizden göç vermenin yanı sıra göç alamama durumlarının yaşanması il nüfusunun istenilen ivmede artışının önüne geçmiş gibi görünüyor. Burdur geçen sürede göç almış ve göç vermiş olabilir ancak ilin olağan nüfus artışı kanaatimce kendi vatandaşımızın doğal çoğalmasından kaynaklı olduğu ortaya çıkıyor.

Hem büyük sanayi yatırımlarının kazandırılması hem de yapılan her sektördeki yatırımların sürdürebilirliği için bir ilin gelişmesinde nüfus faktörü çok önemlidir. İlimizin büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın hak ettiği yatırımları alamamasının birçok nedeni vardır. Bunlar özetle siyasi nedenler, ilimizin gelişmemesini isteyenler, hak ettiği yatırımı kazandırılması için gerekli girişimlerin yapılamamış olması, il içerisinde yatırımda bulunan ve büyüme hedefi olan girişimcilere sahip çıkılmaması, üstüne üstlük çekememezlikten dolayı bazılarının yıpratma, karalama, sindirme çabalarından dolayı yatırımcının Burdur’dan kaçırılması ve yok edilmesi bu nedenlere sıralanabilir.

Burdur, kendi insanın aklıyla, kendi insanın girişimciliğiyle başarısız bir il değildir. Öyle olsaydı aslen Burdurlu olan bir çok işadamı, çevre illerde ve büyük şehirlerde adından söz ettiren projelere imza atamaz, elde ettikleri servetlere sahip olamazlardı. İlimizde yaşayan Burdur sevdalısı işadamlarını sahip çıkmak yerine, kazanımlarını konuşmak, yermek ve dedikodusunu üretmek ne ilimize ne de kişilere faydası vardır. Onlar Burdur’da istihdam yaparak bir çok eve ekmek kapısı oluyor. Onları yıpratmak yerine yeni yatırımlar yapmaları için önünü açmak için destekleyici ve yardımcı olmalıyız. Bu noktada ilimizde dönem dönem kamuoyu oluşturulmalıdır.

Burdur’da yaşayan iş adamlarını eğer bir konuda eleştirmek isteniyorsa elde ettikleri serveti koruma çabasında olmaları halinde eleştiride bulunabiliriz. Onları yatırım yapma güçleri olduğu halde yeni iş sahalarına yönelmemeleri halinde eleştirebiliriz. Bunun haricinde ilimize katma değer sağlayan, vergisini veren, iş istihdamı sağlayan iş insanlarını eleştirmenin doğru olduğunu düşünmüyorum.

İlimizin gelişimi için artık birlik olup, çekememezlikleri bir kenara bırakarak son dönemde ilimizde esen turizm rüzgarından faydalanıp, aynı gemide olduğumuzun bilinciyle aynı rotada kürek çekmeliyiz ki bu gemide yaşayan her insan muvaffak olsun.

----- REKLAM -----