Salda Gölü’nde yapılacak festivale tepkiler çığ gibi büyüyor | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Salda Gölü’nde yapılacak festivale tepkiler çığ gibi büyüyor | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava 14° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,4460 %% 0.23
EURO 35,1514 %% -0.06
GRAM ALTIN 2.324,83 %% 0,19
ÇEYREK A. 3.801,09 %% 0,19
BITCOIN 2.290.571 %1.528
SON DAKİKA

Salda Gölü’nde yapılacak festivale tepkiler çığ gibi büyüyor

Son Güncelleme :

28 Mayıs 2018 - 9:00

Salda Gölü’nde yapılacak festivale tepkiler çığ gibi büyüyor

Burdur’un Yeşilova İlçesinde bulunan doğa harikası Salda Gölü’nde haziran ayında festival yapılması planlanıyor.

Haziran ayında festival planları yapıladursun, Salda Gölü’nün bakir doğasında ve çevresinde yapılması planlan festivale ilişkin çevrecilerden tepkiler çığ gibi büyüyor.

CNN Turk televizyon kanalında “Yeşil Doğa” isimli programın sunucusu gazeteci Güven İslamoğlu, twitter adresinden tepkide bulunarak Salda Gölü kenarında bu festivalin çevre kirliliğine neden olacağını savunmuştu.

Gazeteci Güven İslamoğlu’nun twitter adresinden tepkide bulunmasının ardından konunun uzmanları ve çevreciler sosyal medya hesaplarından bu festivalin Salda Gölü’ne zarar vereceği görüşünde hakim kıldılar.

Türkiye’nin önemli göl ve sulak alan uzmanlarından Yrd. Doç. Dr Erol Kesici yaptığı yazılı basın açıklaması ile Sulak alan ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyısında 29 Haziran 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan çadırlı ve kamplı müzik festivaline yaklaşık 30 bin kişinin katılması beklendiğine dikkat çekti.

Erol Kesici Salda Gölü’nün tanıtılması bahanesiyle göl kıyısında düzenlenmek istenen ‘Salda Gençlik Festivali’nin Salda Gölü’nün ekolojisini değiştireceğine bununda tek anlamının katliam olduğuna işaret ederek; “Eğer Salda için farkındalık yaratmak isteniyorsa, sanatçılar göl kıyısına gidip mesajlarını versinler ama bunca kalabalığın doğayı tahrip etmesine aracılık yapmasınlar.” Dedi.

İŞTE UZMAN EROL KESİCİNİN AÇIKLAMASI

Burdur’da Salda Gölü kıyısında yapılmak istenen ve yaklaşık 30 bin kişinin katılması beklenen ‘Salda Gençlik Festivali’ne tepki gösteren Türkiye’nin önemli göl ve sulak alan uzmanlarından Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Böyle bir yerde böylesine büyük bir kalabalıkla müzik festivali yapılması hakikaten akıllara ziyan bir şey. Bence bu etkinlik sağlıklı bir düşüncenin ürünü değil. Bunun adı tanıtım falan değil, gölü tahrip etmektir. Pamukkale travertenleri ne kadar değerliyse, Salda Gölünün bembeyaz kumsalları da aynı ölçüde, hatta daha fazla değerlidir. Pamukkale de insanların ayakkabılarıyla o beyaz travertenlerin üzerine girmelerine nasıl izin verilmiyorsa Salda için de bu böyle olmalı. Bırakın araçlarla girmeyi, ayakkabı ile bile girilmemesi gereken bir doğal mirastan bahsediyoruz. Salda Gölü’nün kıyısındaki o bembeyaz kumsallar, biyomineralizasyon diye adlandırdığımız bir olayın sonucu oluşuyor. Siz buraları çiğneyerek, ezerek karartacaksınız ” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN NAZAR BONCUĞU İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, bembeyaz kumsalları, berrak suları ve turkuaz rengiyle Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. Ancak bu güzelliği Salda Gölü’nün son yıllarda yoğun bir ziyaretçi akınına uğramasına neden oldu.

2014 yılından itibaren su seviyesinde düşüş gözlenen Salda Gölü’nün ünlü beyaz kumsalları da giderek rengini yitiriyor. Lüks Jeeplerle ve eğlence uğruna beyaz kumsalların tahrip edilmesine, göl kıyısında mangal keyfi yaşamak isteyenler de eklenince birkaç yıl öncesine kadar el değmemiş görüntüsüyle Anadolu’nun nazar boncuklarından biri olan Salda Gölü için tehlike çanları çalmaya başladı.

SALDA KIYISINDAKİ 30 BİN KİŞİLİK FESTİVALDEN VALİLİĞİN HABERİ YOK!

Şimdilerde ise Salda Gölü’nün tanıtılması bahanesiyle göl kıyısında düzenlenmek istenen ‘Salda Gençlik Festivali’ gündeme geldi. Sulak alan ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyısında 29 Haziran 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan çadırlı ve kamplı müzik festivaline yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyor. Denizli merkezli THEF Organizasyon Şirketinin hazırladığı sunuma göre, festival alanı 10 bin çadırı ve 40 bin katılımcıyı alabilecek kapasiteye sahip. Organizasyona destek veren Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, etkinliğin ilçenin tanıtımına katkı sağlayacağını savunurken konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Burdur Valiliği yetkilileri etkinlikten haberlerinin olmadığını ve şimdiye kadar bu konuda bir başvuru yapılmadığını dile getirdi.

YARD. DOÇ. DR. KESİCİ: ‘BU TANITIM DEĞİL, GÖLÜ TAHRİP ETMEKTİR’

Türkiye’nin gölleri ve sulak alanları konusunda yaklaşık 35 yıldır bilimsel çalışmaları bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise Salda Gölü kıyısında düzenlenmek istenen kitlesel katılımlı festivalin göl ekosistemine zarar vereceğini belirterek girişime tepki gösterdi. 2015 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talebiyle Salda Gölü’nü tehdit eden unsurların ve alınacak önlemlerin ortaya konulması için hazırlanan raporda görev alan uzmanlardan biri olan Kesici, “Salda Gölü dünya için çok değerli bir alan. Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren bir yanı var. Türkiye’de bir başka örneği yok. Dünyada ise benzer bir yer sadece Kanada’da var. Yani Böyle bir yerde böylesine büyük bir kalabalıkla müzik festivali yapılması hakikaten akıllara ziyan bir şey. Bence bu etkinlik sağlıklı bir düşüncenin ürünü değil. Bunun adı tanıtım falan değil, gölü tahrip etmektir ” diye konuştu.

‘VERECEĞİNİZ TAHRİBATIN TELAFİSİ YOK’

Salda Gölün’de yoğun bir kirlilik baskısı ve kontrolsüz kullanımın söz konusu olduğuna işaret eden Kesici, şunları dile getirdi: “Göl kıyısında yapılması planlanan ve 25-30 bin kişinin katılacağı bir festivalle ilgili haberi okuyunca şok oldum. Salda Gölü böyle bir etkinlikle tanıtılmaz. Vereceğiniz tahribatın telafisi yok. Salda Gölüne girilmesine bile bana göre izin verilmemeli. İnsanlar şampuanla gölde yıkanıyor. Hasta mıdır, sağ mıdır bilinmiyor. Bu konuda bir denetim getirilmeli. Bu insanlar paranın peşindeler. Para her şey değil. Bu yapılacak etkinlik birazcık para bırakacak diye altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benziyor. Burası bir dünya mirası. Salda’nın tanıtılmaya bile ihtiyacı yok. Salda’yı bütün özellikleriyle dünya biliyor. Siz neyi tanıtıyorsunuz? Böyle saçma bir tanıtım olmaz.

‘BUNA İZİN VERENLER SUÇA ORTAK OLUYORLAR’

Eğer amaç Salda’nın tanıtılması, korunması ise festivalinizi ilçe merkezinde, köyün içinde, yolun üst kısmında, gölün uzağında yapın. Kaç bin kişiyi toplayacaksanız toplayın. Dilediğiniz konseri de yapın. Ama gölün kıyısında yapılacak böyle bir etkinlik akıl dışıdır. Bu Salda’yı boğmaktır. Böyle bir tanıtım olmaz. Eğer buna kim izin veriyorsa, kim destek veriyorsa suça ortak oluyorlar. Halk para kazanacak diye böyle bir şey yapılmaz. Üç beş yıl daha kazanırsınız ama sonunda Salda’yı kaybederiz. Göl zaten çok kritik durumda. Bu festival de gölün ölüm fermanı olur.”Dedi.

----- REKLAM -----