Taşyayla Köyü’nde Şehitler Anısına Cami « Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika, Taşyayla Köyü’nde Şehitler Anısına Cami « Burdurweb, Burdur Haber, Son Dakika,
hava 16° Orta
DOLAR 32,2674 %% -0.04
EURO 35,1063 %% 0
GRAM ALTIN 2.467,24 %% 0,04
ÇEYREK A. 4.033,93 %% 0,04
BITCOIN 65.340,85 %-1.039
SON DAKİKA

Taşyayla Köyü’nde Şehitler Anısına Cami

Son Güncelleme :

08 Ekim 2013 - 17:44

Taşyayla Köyü’nde Şehitler Anısına Cami

Taşyayla köylülerinden takdir hak eden davranış;
 
Köylüler Çanakkale’de şehit düşen Taşyaylalı erler anısına cami yaptırıyor.Bucak’ta Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen, ilçemiz Taşyayla Köyü’nden 7 şehit anısına cami yaptırılıyor. Köylüler ve hayırseverler tarafından yaptırılan ve temel inşaatına başlanan Taşyayla Köyü Camii tamamlandığında, şehitlerimizin anısına yakışır adeta bir şaheser olacak. Camii de her yıl Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünde, Çanakkale Deniz Zaferi esnasında şehit düşen askerlerimiz için mevlit okutturulacak.
 
Taşyayla Köyü’ne bahsi geçen camiiyi yaptırmak için, uzun süren, meşakatli bir çalışma yapıldı. Çalışmalar kapsamında Genelkurmay Başkanlığı’nın arşivleri bile tarandı Ve yapılan araştırmalar sonucunda; resmi rakamlarla 250.000 gayri resmi rakamlarla ise 400.000 civarında şehit verilen Çannakkale Deniz Savaşı’nda, ilçmizden en fazla Taşyayla köyü’nden şehit verildiği bilgisine ulaşıldı.
 
Taşyayla Köyü Şehitler Camii Yaptırma Komitesi adına gazetemize açıklama yapan Komite Başkanı Ramazan Kayabaş, Genel Kurmay Başkanlığı’nın arşivlerinde yapılan taramada, ilçemiz öylerinden en fazla Taşyayla Köyü’nün şehit verdiği bilgisine ulaşıldığını belirtti. Bu bilgi köylülerle ve Bucaklı hayırseverle paylaşıldı. Taşyayla köylüleri el birliği içerisinde, şehitlerimizin aziz hatırası için, köye Taşyayla Köyü Şehitler Camii adıyla bir cami yaptırmaya karar verdi. İlk toplanan yardımlarla caminin temeli atıldı. Şimdi cami hayırseverlerin desteği ile tamamlanmayı bekliyor. İşte Camii yaptırma komitesi adına gazetemize açıklama yapan komite başkanı Ramazan Kayabaş’ın cami inşaatı çalışmaları ve camii’yi yaptırma nedenleri ile ilgili özel açıklamaları;
 
Taşyayla Köyümüzde yapımına hızla devam edilen Şehitler Camii hakkında bilgi vermek için Camii yaptırma komitesi adına komite başkanı Ramazan Kayabaş, gazetemizi ziyaret ederek, cami inşaatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bismillahirrahmanirrahim. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla sözlerime başlarken muhterem Bucak’lı hemşehrilerimi Allah’ın selamı ile selamlıyorum.
 
Bildiğiniz gibi milletimiz 1900’lü yılların ilk çeyreğinde büyük bir “Kurtuluş Mücadelesi” vermiştir ve bu mücadelenin en büyük bölümünü Çanakkale Cephesi oluşturmaktadır. Çanakkale’de yedi düvele karşı destanlaşan bir mücadele veren ecdadımız kesin bir galibiyet elde etmiş ve “Çanakkale Geçilmez!” dedirtmiştir. Tabi ki her güzel şey gibi bu zaferin de ülkemize bir takım ağır bedelleri olmuştur; milletimiz resmi rakamlarla 250.000 gayri resmi rakamlarla ise 400.000 civarında şehit vermiştir. O dönemde bazı okullar mezun verememiş kadınlar dul, çocuklar ise yetim kalmıştır.
Nihayet savaş bitip sulh imzalandığında ise milletimize karşı mücadele veren İngiltere, Fransa, Rusya gibi itilaf devletleri ve özellikle İngilizlerin teşviki ile paralı olarak savaşa katılan Yeni Zelanda ve Avustralya askerlerinden müteşekkil olan anzaklar savaş alanında çok kısa zaman içerisinde kendi anıt mezarlarını ve abidelerini yapmışlardır. Ayrıca Yeni Zelanda ve Avustralya hakkında izlediğimiz belgesellerde görüyoruz ki Anzaklar köylerine beldelerine kadar en küçük yerleşim birimlerinde dahi Gelibolu Savaş(Gallipoli War) anıtları yapmışlar ve o yerleşim biriminden Çanakkale’ye savaşmaya gelen vatandaşlarının isimlerini anıtlaştırmayı bilmişlerdir. Bizim Çanakkale Şehitleri anıtımızı yapmamız ise 1990’lı yılların başına rastlamaktadır.
 
Yapmış olduğumuz araştırmalar bizi Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinden özel izinle alınan Çanakkale Şehitleri isim listesine ulaştırmış ve isim listesinde gördüğümüz kadarıyla ilçemiz köylerinden en fazla şehit 7 şehitle Taşyayla Köyümüzden çıkmış bulunmaktadır. Yukarıda ifade etmeye çalıştığım nedenlerden ötürü şehit ecdadımızın aziz hatırasını yaşatmak adına köyümüze bir cami inşa etmeye başladık ve necip halkımız yardımları ile cami yapımını sırtlamış bulunmaktadır. Yapmış olduğumuz camii bir anıt cami olacağından dolayı camimizin pek çok noktasına özel anlamlar yüklemiş bulunmaktayız.Müsaadelerinizle birkaç tanesini burada zikretmekte fayda görüyorum.
Camimiz “İslam Birliği” ile kazanılan büyük zaferin nişanesi olarak bir adet büyük kubbe ile örtülmektedir.
Camimizin bahçesi; kullanım alanı olarak zaferin 1915 yılında kazanıldığı için 1915 m2dir.
Büyük kubbenin arkasında; kazandığımız zaferin ayı olan mart ayının 3. ay olması münasebetiyle 3 küçük kubbe bulunacaktır ve orta kubbe 18 mart tarihine atfen diğer iki kubbeden 18 santimetre daha yüksek olacaktır.
Yine camimizde 18 ana pencere olacaktır ki bu pencere sayılarına baktığımız zaman zaferimizin gününü görebileceğiz.
Yapılan süngü savaşlarına atfen bir adet minaremiz olacak ve şeref duyduğumuz deniz ve kara zaferlerine işaret eden iki adet şerefe bulunacaktır ayrıca bu şerefeler ay yıldızlı al bayrağımızla nakış nakış bezenecektir.
İslam Birliği ile kazanılan ana kubbeyi taşıyan 4 ana kolon olacaktır ve bu kolonlar da dinimizin 4 ana taşıyıcı kolonu olan Kitap, Sünnet, İcma-i Ümmet ve Kıyas-ı Fukaha’yı sembolize edecektir.
Camii içerisine girerken geçilecek iki kapıdan ilkinin adı “şehadet kapısı” ikincisinin adı ise “zafer kapısı” olacaktır böylece de zafere giden yolun şehadetten geçtiğini tüm dünyaya ilan etmiş olacağız.
Cami içerisini 7 kandille aydınlatacağız ki bunlarda ismine ulaşabildiğimiz ve köyümüzden çıkan 7 şehitimizin sembolü olarak ilelebet önümüzü aydınlatacak ve bizleri kucaklamaya devam edecektir.
İmam Efendi’nin namaz kıldıracağı mihrap kısmı da dinimizi sembolize eden Hilal şeklinde olacak ve İmam Efendi tüm namazları Hilal’in içerisinde ve Yıldız’ın altında kıldıracaktır ki böyle bir mihrap dünyada ilk olma özelliğine sahip olacaktır.
 
Camiin her yanında yüce Allah’ın yaratma sanatında kullandığı Altın Oran(golden rate)kullanılarak camiye ayrı bir estetik katılacaktır.
 
Yukarıda da izah etmeye çalıştığım mimari özellikler neticesinde cami yıllar boyu ayakta duracak bir anıt hüviyetine bürünecektir. Aynı zamanda her yıl Mart ayının 18’inde büyük bir zafer kutlaması yapılarak şehitlerimizin aziz ruh-u şeriflerini yad edebilmek için Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapılacak ve Mevlid-i şerif okunacaktır. Bu etkinliğimiz gelenekselleştirilerek tüm halkımızın katılımı sağlanarak bayram havasına büründürülerek şanlı geçmişimize duyduğumuz özlem ve hasreti ilelebet tüm dünyaya ilan ederek aslında muzaffer bir millet olduğumuz tüm nesillere ilelebet anlatılacaktır.
 
Hemşehrilerimin huzurunda gerek cami yapımı için yer veren, gerekse maddi ya da manevi olarak katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde “Camii yapan/yaptıran kimse için Allah’u Teala da cennette mesken yapar” buyurduğu gibi elbette katkı yapanlara Rabbimiz cennetinde meskenler yapacaktır.
Bu vesile ile yaklaşan Kurban Bayramı’nda kurbanlarınızın derisine, ayni ve nakdi yardımlarınıza talip olduğumuzu belirtmek isterim. Deri ve yardım toplamak için Bucak Kaymakamlığımızdan yazılı olarak izin almış bulunmaktayız. Rabbim yaptığımız ve yapacağımız tüm hayır ve hasenatları kabul buyurarak bizlere ve sizlere cennetinde meskenler yapsın inşaallah.
 
Not: Aşağıdaki telefon numaralarına ulaşarak derilerinizi evlerinizden aldırabilir ya da Akbıyıkoğlu Dericilik’e makbuz karşılığında “Taşyayla Köyü Şehitler Camii” adına olduğunu belirterek de deri yardımlarınızı yapabilirsiniz.
Telefon numaraları: 0 532 230 7830,

Haberhedef

----- REKLAM -----