Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antreman Sistemleri (Yazısı Dizisi – 2) | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antreman Sistemleri (Yazısı Dizisi – 2) | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 21° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,5768 %% 0.09
EURO 34,9532 %% 0.31
GRAM ALTIN 2.425,34 %% 0,09
ÇEYREK A. 3.965,43 %% 0,09
BITCOIN 64.322,34 %-3.071
SON DAKİKA

Vücut Geliştirme ve Fitness’de Antreman Sistemleri (Yazısı Dizisi – 2)

Son Güncelleme :

13 Aralık 2017 - 11:37

Vücut Geliştirme ve Fitness’de  Antreman Sistemleri (Yazısı Dizisi – 2)

5.PİRAMİT SİSTEMİ (Pyramiding Training Principle)

Çalışmalarda kullanılan ağırlıkların her sette artırılması, fakat bununla beraber yapılan tekrar sayılarının da azaltılması esasına dayanır. Genelde kuvvet arttırma ve ölçü alma çalışmalarında uygulanır. Bu sistemin iki türlü kullanım amacı vardır. Kondisyon, kuvvet ve ölçü artışı sistemi, diğeri ise sakatlık riskini azaltarak ağır kilolara çıkabilmektir. Bu suretle yüklenmeden evvel bir nevi ısınma ve ağır kilolara hazırlık teşkil etmektedir. Bu çalışma sistemine bir örnek vererek daha iyi kavranmasını sağlayabiliriz: Hareket olarak Bench Press’i alalım ve 4 set üzerinden uygulamayı yapalım:

İlk olarak kaldırılabilecek olan azami kilonun %60’ı kadar bir ağırlıkla 15 tekrarlık bir hazırlık ve ısınma seti yapalım. Sonra setleri şöyle planlayalım:

• 1. Set 50 Kg. 12 Tekrar 2. Set 55 Kg. l0 Tekrar 3. Set 60 Kg. 8 Tekrar 4. Set 65 Kg. 6 Tekrar

Burada verilen örnek standart ve basit bir çalışma örneğidir. Bu sistemin daha çok set ve l tekrara kadar inilerek yapılan uygulamaları da vardır. Örneğin % 60 ağırlıkla yapılan setten sonra ki çalışma setlerinde % 70-80-90 ve hatta zaman zaman % 100’e çıkılarak, zorunlu olarak her kilo artışında tekrar sayısı düşmektedir. Bu sistem, ağır kilo kaldırmak, kuvvet ve ölçü artışı sağlamak için vazgeçilmez bir sistemdir.

6. BÖLGESEL ÇALIŞMA SİSTEMİ(Split System Training Principle)

Hem vücut geliştirmede hem de diğer spor branşlarında en çok uygulanan, vücut bölümleri ve kas guruplarını bölerek haftanın belirli günlerinde çalışma siste-midir.

Başlangıç seviyelerinden itibaren de uygulanabilen bu sistemde kas gurupları daha çok enerji ile çalıştırılarak tam bir konsantrasyon ile daha verimli çalıştırılmaktadır.

Tüm vücudun aynı gün çalıştırılması çalışmalar ilerledikçe vücuda çok yük bindirecek ve bu da çalışan sporcuyu tüketerek geri kalan hareketlerin tam yapılmasını engelleyecektir. Bunu önlemek için de en uygun yol vücut ve kas guruplarını bölgelere ayırarak, haftanın değişik günleri çalıştırmaktır. Bu sisteme örnek ve- relim: Başlangıçta haftada 4 günlük bir çalışma sistemi uygundur. Bu sisteme göre vücudun bir bölümü Pazartesi ve Perşembe, diğer bölümü ise Salı-Cuma günleri olmak üzere, her iki gurup arka arkaya gelen günlerde çalıştırılarak, bir gün dinlenme yapılır. Sonra tekrar aynı sıra ile evvelki çalışmalar tekrarlanır.

Bu çalışma sistemi ile ilgili örnek programlar başlangıçtan itibaren, ileri seviye- lere kadar, evvelki çalışma programları bölümümüzde genişçe bilgilerinize sunulmuştu. Bu çalışma sistemi en fazla uygulanan bir genel sistem olup, programların içinde birkaç çalışma sistemi ile de birlikte uygulanabilmektedir.

7. ÇİFT SET SİSTEM (Süper Set Training Principle)

İki hareketin dinlenmeden arka arkaya girilerek uygulanmasıdır. Bu iki hareket bittiği zaman l setlik bir çalışma yapılmış olmaktadır. Hareket bitince aynı normal set yapılmış gibi dinlenilir ve sonra tekrar çift sete girilir.

----- REKLAM -----