EROĞUZ, “HEDEFLERİMİZ BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR” | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber EROĞUZ, “HEDEFLERİMİZ BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR” | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Orta
DOLAR 32,4504 %% -0.15
EURO 34,8290 %% -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 %% 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 %% 0,10
BITCOIN 63.222,02 %-1.277
SON DAKİKA

EROĞUZ, “HEDEFLERİMİZ BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR”

Son Güncelleme :

16 Ekim 2017 - 11:02

EROĞUZ, “HEDEFLERİMİZ  BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR”

S.S. Burdur Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Nasuh Eroğuz, Ekim ayında Burdurweb Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özgür Doğan’a röportaj verdi. Gazeteci Doğan’ın sorularını yanıtlayan Başkan Eroğuz, çok önemli açıklamalarda bulundu.

Nasuh Bey son dönem faaliyetleriniz hakkında bir açıklama yapar mısınız?

Daha önce bahsettim gibi, kooperatifimiz Yönetim Kurulu Üyeliğine 2005 yılında geldik, bu tarihten itibaren Kooperatifimizin gelişmesi için tüm ekibimizle canla başla çalıştık. Tohum Eleme Tesisi, Motorin İstasyonu, Paketli Yaş Küspe Makinası ve Hizmet Binaları satın alarak yatırımlarımızı artırdık. Araç filomuzu genişleterek daha fazla ortağımıza ulaştık. 9 Milyon cirodan 40 Milyon ciroya ulaştık.

Tabi bunları yaptığımız için hedeflerimizi bitirmedik, her yıl bir öncekine ekleyerek yolumuza devam ediyoruz.

Şimdi ben size bu sene ki faaliyetlerimizden bahsedeyim;

Ciromuzu Eylül ayı sonu itibariyle 28 Milyon Liraya ulaştık, faaliyet yılı sonunu kadar da 45 Milyon Liraya aşacağız. Ortaklarımızın çıkarlarını her zaman ön planda tuttuk. Kaliteli, düşük fiyat ve uygun vadelerle ortaklarımıza imkanlar sunduk.

700 Ton Fenni yem, 4.000 ton Kimyevi Gübre, 70.000 Adet Zirai İlaç, 400 Ton Mısır, Yonca, Macar ve Adi Fiğ tohumları ile Tarım Alet Ekipmanların satışını gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda da ekim sezonu itibariyle hububat tohumlarının satışına başla- yacağız.

Nasuh Bey, 2. OSB’de süren çalışmalarınız ne durumda?

2. OSB’de tahsis etmiş olduğumuz arazide çalışmaalarımız proje safhasında olup bitmek üzeredir. İnşaallah önümüzdeki süreçte kullanımıza eklenecektir.

Nasuh Bey az önce yatırımlarınızdan bahsettiniz. Her kesim tarafından takdirle karşılanan en büyük iki yatırımınız var, tohum eleme tesisi ve küspe paketleme makinası. Biliyorsunuz, bu hizmetlerinizin, hem ilimize, hem çiftçimize hem de kooperatifinize faydası var. Bu hizmetleriniz hakkında da okuyucularımıza ve kamu oyuna bilgi verir misiniz.

Özgür Bey, bu tespitleriniz için teşekkür ediyorum. Evet gerçekten söylediğiniz gibi, bu yatırımlarımız büyük bir kesime hitap ediyor, istihdam sağlıyor, Hayvancılık yapan çiftçimize kaliteli ve uzun ömürlü yem ihtiyacını karşılıyor. Hububat ekimi yapan çiftçilermize kaliteli ve sertifikalı tohumluk sunuyor, İlimiz ekonomisinin canlanmasını sağlıyor ve bu sebeplerde bir çok kesime faydası katlanarak artıyor.

Hemen size bu yılkı bu yatırımlarımız ile ilgili bilgi vereyim.

2016-2017 döneminde çeşitli bölgelerimizde 4700 dekar Sözleşmeli Arpa ve Buğday Tohumu ekimi yaptırdık, 2.000 ton verim elde ettik, Sözleşmeli ekim yapan çiftçilerimize TMO ve Borsa Başkanlıklarının açıkladığı ortalama fiyatların yaklaşık %10 fazlasıyla ödeme yaptık, Tohum Eleme Tesisinde yaptığımız işlemlerden sonra, Net olarak 1.527,55 Ton Sertifikalı Tohum elde ettik. Ürettiğimiz bu kaliteli tohumluğu uygun vade ve fiyatlarla satışa sunmaya başlayacağız. Bu hizmetimiz her yıl devam edecek inşallah.

İkinci yatırımımız, geçen yıl hizmete başladığımız Küspe Paketleme işlemlerine bu yılda devam ediyoruz.

Uzun uğraşlar sonucunda Şeker Fabrikası ile varılan mutabakat sonucunda bu yıl 19.000 ton küspe paketleyeceğiz. Küspenin durumuna göre ilerle- yen aylarda bu tonaj 20.000 ton üzerine çıkacak, Çiftçilerimizin bu seneki beklentilerini göz önünde bulundurarak Yönetim Kurulu olarak fiyatlarımızı maliyetler çerçevesinde çok cüz-i artırdık. Geçen sene 120 TL’ya sattığımızı 1 Paket Yaş Pancar Küspesini bu sene Peşin 125 TL 3 ay vadeli ‘de 135 TL olarak belirledik. Çiftçilerimizin olumlu dönüşleri bizleri mutlu etti. Dedim ya biz çiftçinin her zaman yanındayız. Onların derdi bizim derdimiz mutluluğu bizim mutluluğumuz, tamamen onlara endeksliyiz. Çünkü amacımız hizmettir.

Uzun uğraşlar sonucunda Şeker Fabrikası ile varılan mutabakat sonucunda bu yıl 19.000 ton küspe paketleyeceğiz. Küspenin durumuna göre ilerle- yen aylarda bu tonaj 20.000 ton üzerine çıkacak, Çiftçilerimizin bu seneki beklentilerini göz önünde bulundurarak Yönetim Kurulu olarak fiyatlarımızı maliyetler çerçevesinde çok cüz-i artırdık. Geçen sene 120 TL’ya sattığımızı 1 Paket Yaş Pancar Küspesini bu sene Peşin 125 TL 3 ay vadeli ‘de 135 TL olarak belirledik. Çiftçilerimizin olumlu dönüşleri bizleri mutlu etti. Dedim ya biz çiftçinin her zaman yanındayız. Onların derdi bizim derdimiz mutluluğu bizim mutluluğumuz, tamamen onlara endeksliyiz. Çünkü amacımız hizmettir.

Başkanım, önümüzdeki aylarda pancar ekimi de başlayacak, şeker pancarı tarımı hakkında kısaca okuyucularımıza bilgi verir misiniz?

İnsan yaşamının her döneminde çok önemli bir temel besin maddesi olan Şeker ülkemizde Şeker pancarından üretilmektedir.

Şeker Pancarı dekar başına yüksek ve-rim ve gelir getirmektedir. Şeker pancarının bir başka yönü de çok yüksek, önemli bir ön bitki etkisine sahip olmasıdır. Bu yönüyle de toprak verimliliğinin yükselmesini dolayısıyla diğer kültür bitkilerinin veriminin artmasını sağlar.

Şeker pancarı tarımı Şeker sanayi ile birlikte 2 Milyon kişiye iş imkanı sağlamaktadır., Pancar Posası, melas gibi yan ürünleriyle de hayvancılık ve diğer sanayi kurumlarına ham madde sağlamaktadır.Havadaki karbondioksiti oksijene çevirdiği için büyük bir çevre dostudur. Bir dekar şeker pancar tarlasının ürettiği oksijen altı insanın bir yıl boyunca solunum için kullandığı oksijen miktarına eşittir.Son yıllarda bazı fabrikalarda özellikle Konya Şeker Fabrikasında Biodizel üretimi de yapılmaya başlanmıştır.

Nasuh Bey, duyduğumuza göre bu dönem sözleşmeli yağlık ayçiçek ekimi yaptırmışsınız, bu fikir nereden oluştu?

Özgür bey, ben her platformda dile getirdim ve getiriyorum. Ben ve diğer Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımın yegane amacı şu, Atatürk’ün şu güzel vecizesinde belirttiği üzere “KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR”. Biz bu gaye ile kendimizi çiftçilerimize hizmet etmeye adadık.

Çiftçilerimiz bu konu hakkında talepte bulundu, bizler de gerekli alt yapı çalışmalarını yaptık.

Sözleşmeli ekim yapan çiftçilerimize tohum, gübre ilaç ve teknik hizmeti sağladık ve Sözleşmeli Yağlık Ayçiçek Ekimini gerçekleştirdik.Yaklaşık 300 dekar alan üzerine yapılan ekim sonucunda 100 ton’a yakın yağlık Ayçiçeği teslim aldık. Yağlık oranlarına göre çiftçilerimize hasat miktarı kadar ödeme yapacağız. Yeter ki çiftçilerimiz bizlere taleplerini iletsinler, Kooperatifimizin çıkarlarını da gözeterek bizler Allah’ın izniyle çözüm bulmak elimizden geleni yaparız.

Başkanım malumunuz, ülkemizde ve bölgemizde yaşanan su kıtlığı, bu konu hakkındaki görüşlerinizi belirtir misiniz?

Özgür bey yine önemli bir noktaya temas ettiniz bu duyarlılığınız için size gerçekten çok teşekkür ederim, Bu konu geleceğimiz için olmazsa olmazlarımızdan, yaşam kaynağımız suyun her kesim tarafından bilinçsiz kullanımı ve bunun sonucunda kıtlığa sebep olunması,

Biliyorsunuz su dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biridir.

Hızlı nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşme suya olan talebi artırıyor. Bir de tarımsal alanların sulanması tabi. Zaten dünyada su kıtlığı çekiliyor, ileride su petrolden daha değerli olacak, sırf bu yüzden Allah muhafaza savaşlar çıkacak, Bu durumun önüne geçmek için her kesim elini taşın altına koymalıdır, Evlerimizden başlayarak su tasarrufunu sağlama yollarına gitmeliyiz, Sanayi bölgelerinde Arıtma tesisleri kurarak atık suların arıtmaları sağlanarak suyun kullanım alanlarını artırmalıyız. Tarımsal sulama alanlarının sulanmasında çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz.

Bölge olarak zaten yağışlarımız az, barajlarımız yeterince dolmuyor, ama maalesef halen daha salma sulama sistemi ile tarımsal alanları suluyoruz. Acilen SALMA sulamadan vazgeçmeli bunun önünü geçmeliyiz, gerekli yaptırımları uygulayarak, Damlama ve Yağmurlama sulama sistemine geçmeliyiz, Geleceğimiz için, çocuklarımız için Bu hepimizin vicdani bir borcu, bu önlemleri almalıyız. Devletimiz zaten bu konuda çiftçilerimize destek veriyor, Bizde Kooperatif ve Tarımın bir parçası olarak her zaman her türlü desteğe hazırız.

Başkanım, okuyucularımıza verdiğiniz bu faydalı bilgiler için teşekkür ediyorum, son bir şeyler söylemek ister misiniz?

Özgür Bey, bizlere bu fırsatı tanıdığınız için Yönetim Kurulum adına teşekkür ediyorum, Çok değerli okuyucularınıza saygılar sunuyorum, ayrıca bizleri bu göreve getiren ve 4 dönemdir desteğini esirgemeyen Cefakar çiftçilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyor, emeklerinin karşılığı bereketli ürünler almasını diliyorum.

----- REKLAM -----