Yukarı Pazar nasıl canlanır? | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri Yukarı Pazar nasıl canlanır? | Burdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur HaberleriBurdurweb, Burdur Haber, Güncel Burdur Haberleri
hava Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,3730 %% 0.16
EURO 34,9597 %% -0.33
GRAM ALTIN 2.325,59 %% 0,22
ÇEYREK A. 3.802,34 %% 0,22
BITCOIN 2.284.105 %1.184
SON DAKİKA

Yukarı Pazar nasıl canlanır?

Son Güncelleme :

15 Kasım 2017 - 16:29

Yukarı Pazar nasıl canlanır?

Değerli Burdurlular,Şu ana kadar yazdığım yazılarda, tekrar tekrar ilimizde ticaret alanlarının yetersizliğinden ve yol ticareti ve turizm potansiyeli olmasına karşın ilin turizm konusunda gelişmemesini sıkça tekrarladım.

Bu yazımda ise neden gelişmiyor? Neden olmuyor? Neden sorusundan ziyade artık nasıl olabilir sorusunun cevabını sizlerle paylaşmak istiyorum.Her ilin kendisine has eski mahalleleri ve ilk yerleşim yerleri bulunmaktadır.Eskişehir’de odun pazarı, Ankara’da Hamam önü ve Beypazarı, Karabük’te Safranbolu, Bursa’da Osmangazi daha hatırlayamadığım bir sürü yerler tarihi ve turistik yerler var.Burdur’da ise yukarı pazar olarak aksedilen uzun çarşımız mevcuttur.Daha önce saydığım yerler ile tek ortak olunmayan nokta ise bu yerler turizm faaliyetlerine açılmış bizim çarşımız ise ticaret alanı olmaktan çıkıp, sadece belediyeye çıkmak için kullanılan bir yol haline gelmiştir.Yukarı Pazar’a alış veriş yapmak için giden müşteri sayısı her geçen gün azalmaktadır.Bu durumda akıllara hep şu soru geliyor.Yukarı Pazar nasıl canlanır?Burada zaten Pazar ve Çeşmedamı mahallelerin büyük bir kısmı ve Üç dibek mahallesinin küçük bir kısmı kentsel sit alanı içerisindedir.Bu nedenle burada yeni yapı yapma imkanı da yoktur.Daha önce saydığım yerler ne yaptıysa biz aynısı ve daha da iyisini yukarı Pazar bölgesine yapmamız gerekir.Yani Yukarı Pazar turizm faaliyetlerine açılmalı ve turizm için gereken altyapı ve üst yapı tekrardan gözden geçirilmelidir.2012 yılında restorasyon çalışmalarında yapılmayan yada yapılması uygun görülen yerler tekrar restorasyon çalışması yapılmalıdır.Yukarı Pazar’a turist çekmek için ne yapılması gerekir sorusuna cevap veriyorum.Öncelikle ziyaret ettiği kentin, yerin, bölgenin adına ne derseniz deyin o yerin tarihi,kültürünü, yaşam tarzını,mutfağını,yöresel kıyafetlerini,yöresel ürünlerini görmek için geliyor.Burdur’da soruyorum size bu kadar şeyi biz görmek istediğimiz zaman gidebileceğimiz tek yer var mı? Cevap yok.Turizm aslında bu imkanı bize sağlıyor.Yukarı Pazar bölgesini turizme açabilirsek işte o zaman buranın nasıl çekim merkezi olduğunu göreceksiniz.

Yukarı Pazar için yapılması gereken çözüm önerilerimi sizlere sunmak istiyorum.

1-Yukarı Pazar bölgesinde Burdur yöresine uygun müzeler yapılmalıdır.Bu müzeler ne- lerdir diye sorarsanız? İlimizde Burdur müzesi bir arkeolojik müzedir.Daha eski Uygurlukların sanat eserleri ve tarihi eserleri sergilenmektedir.Yukarı Pazar için uygun gördüğüm müze çeşitlerine saymak istiyorum.Halk oyunları ve folklar müzesi, Yerel basın haber arşiv müzesi,Burdur fotoğrafları müzesi,Burdur tarihi eşyalar müzesi, ve ayrıca Burdur mü-zesinde sergilenemeyen eserlerin yukarı Pazar’da mevkiinde oluşturulacak mikro müzelerle , eserler sergilenerek, turist çekmek için yapılacak çalışmalardan birisidir.

2-Yöresel ürünler ve hediyelik eşya ürünleri satış yerleri oluşturulmalıdır.

3-Sadece yöremize ait yöresel yemeklerin yapıldığı bir restoranlar yapılması ziyaret için gelen turistlerin Burdur yöresine ait yemekleri tadarak ayrılmasını sağlayacaktır.

4-Yukarı pazarda Alaca Dokuma atölyesi mevcut.Bu atölyeyi hem ziyarete açık bir yer olarak hem de burada üretilen dokumaların satışının yapıldığı bir yer olarak tekrar elden geçirilmelidir.

5-Yukarı pazarın kendine has bir meydanı olmalıdır. Meydan o kadar büyük bir alanı kaplamasına gerek yok.Sadece yukarı pazarda sokakların kesiştiği bir alan oluşturulmalıdır.Burada kültür festivalleri,kültür etkinliklerin yapıldığı bir alan olarak kullanılabilir.

6- Bence yukarı pazarı cazibe haline getirecek olan en önemli uygulama ise kentsel sit alanı içerisinde kalan bölgenin bir kısmı yayalaştırılması ile birlikte turistik çekim merkezi haline gelecektir. Çünkü Beypazarı’da, Hamamönü’de, Safranbolu’da Odunpazarı’da, tarihi ve kültürel yerlerin bir kısmı yayalaştırılarak turistlerin çekim merkezi haline alarak ticareti geliştirmişlerdir.

7.Son olarak konaklama için de yukarı Pazar mevkiinde butik otel yapılması uygun olan yerler belirlenerek butik otel yapma imkanı sağlanmalıdır.

Bu yazımda, yukarı pazarın nasıl canlanabilir sorusunu kendimce yanıtladım.Belki bazı fikirlerim yanlış veya eksik olabilir.Bu noktada herkes yukarı Pazar ile ilgili düşünceleri söylemelidir..Benim veya bir başkasının fikirleri geliştirilerek yukarı pazarın canlanması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

----- REKLAM -----