“Burdur Gölü’nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat” ProjesiBurdurweb, Burdur Haber, Son Dakika “Burdur Gölü’nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat” ProjesiBurdurweb, Burdur Haber, Son Dakika
hava
DOLAR 32,4419 %% 0.02
EURO 34,6977 %% -0.36
GRAM ALTIN 2.396,91 %% -1,57
ÇEYREK A. 3.918,95 %% -1,57
BITCOIN 60.797,90 %-3.296
SON DAKİKA

“Burdur Gölü’nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat” Projesi

Son Güncelleme :

29 Temmuz 2013 - 16:48

“Burdur Gölü’nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat” Projesi

Burdur Gölü’nün kurumasını önlemek amacıyla hazırlanan proje kapsamında dikilen 39 bin lavantanın hasadına başlandı Toplanan lavantalar, kent merkezinde vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı

Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat ProjesiBurdur Gölü’nün kurumasını önlemek amacıyla hazırlanan “Burdur Gölü’nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat” Projesi kapsamında dikilen 39 bin lavantanın hasadına başlandı.

Karakent köyü yakınlarında gölün çevresindeki 190 dekarlık alana nisan ayında dikilen 39 bin lavantanın ilk hasadı yapıldı. Tarladan toplanan lavantalar, kent merkezinde vatandaşlara ücretsiz olarak bilgilendirici broşürle dağıtıldı.

Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi_2

Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, proje ile daha az su tüketerek gölün ömrünün uzatılmasına destek vermek, lavanta üretiminin alternatif ve daha kazançlı bir üretim modeli olabileceğini göstermenin amaçlandığını söyledi.

Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi_3

Proje kapsamında dikilen lavantaların bölgeye adapte olmasının umut verici olduğunu belirten Sarıca, “Bu çalışma bundan yıllarca önce Isparta’nın Kuyucak köyünde başlatılmıştı. Lavanta, suyu az kullanması dolayısıyla Burdur Gölü için çok değerli bir ürün. Biz bunu Burdur ve Burdurlular ile paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Sarıca, hem Göller bölgesindeki su tüketiminin azaltılması hem ekonomik anlamda kazanç sağlanması hem de gül üretiminden sonra alternatif bir üretim modelini ortaya çıkarmak için lavanta üretimini yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Mısır ve yoncaya göre yüzde 95 daha az su tüketimi

Sarıca, lavantanın Mısır ve yoncaya göre yüzde 95 oranında daha az su tükettiğini, bu nedenle gölün çevresinde yetiştirilmesinin önem taşıdığını dile getirdi. Fransa’nın lavanta ve lavanta esansı ihracatı yaptığını, Türkiye ve Burdur’un da bunu başarabilecek düzeyde olduğuna işaret eden Sarıca, şöyle konuştu:

“Burada lavanta üretiminin arttırılması, dünyada rekabet şansının oluşması ve çevre halkının kazanımı açısından çok önemli. Göle akan suların başta büyükbaş hayvancılık olmak üzere kullanım alanlarının farklı alternatif bitkilere doğru kaydırılması, Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesinin önlenmesi açısından da önem taşıyor.”

Sarıca, şimdiye kadar Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi ve pek çok proje gerçekleştirdiklerini kaydederek, doğa için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

AA / Burdur Haberleri

türk porno

----- REKLAM -----