Karpal Tünel Sendromu Nedir? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Karpal Tünel Sendromu Nedir? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava 13° Orta
DOLAR 32,5581 %% 0.19
EURO 34,9861 %% -0.07
GRAM ALTIN 2.443,36 %% 0,29
ÇEYREK A. 3.994,89 %% 0,29
BITCOIN 64.370,03 %0.1
SON DAKİKA

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Son Güncelleme :

15 Kasım 2017 - 10:43

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

El bileğinin ön bölgesinde olup, karpal kemikler ile bilek arasında bulunan kanalın ismidir karpal tünel. Bu kanaldan parmakların hareketini sağlayan kasların tendonları ve sıkışması ile bu rahatsızlığa sebep olan median sinir geçmektedir. Çeşitli etkenler kanalda sinirin sıkışmasına neden olur. Bu etkenler arasında: Aşırı kullanmaya bağlı tekrarlı hareketler, uzun süreli daktilo, klavye, mause kullanımı, örgü ve el işleri, dikiş-nakış işleri, çamaşır ve bez sıkma en çok görülenleridir.

Bunlar gibi çeşitli tekrarlı hareketler sonucunda bu kanaldan geçen tendonlarda kalınlaşmalar, karpal kemiklerde yerinden kaymalar meydana gelir ve kanal daralıp sinir basıya maruz kalır. Ayrıca median sinirin omurilikten çıkıp ele gelene kadar izlediği hat boyunca boyunda, omuzda ve dirsekte de tuzaklanabilir.

Sinir sıkışmaları içerisinde en sık görüleni olup, 40 yaş ve üzerinde görülme sıklığı artmaktadır.

Karpal tünel sendromunun bulguları arasında başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, ele ve kola yayılan ağrı, geceleri artan ve eli salladıkça, ovunca azalan ağrı, el bileğinde kalınlaşma mevcuttur. Ağrı ve uyuşukluk dirseğe, omuza ve boyuna kadar yayılabilir. Aşırı ilerlerse tutma-kavramada zorlanma, kaslarda erime görülebilir.

Karpal tünel kalıtsal değildir ama çok ilerleyip sinir tahrip olursa; iyileşmede sıkıntı yaşanır ve kalıcı hasarlar olabilir.

Hamilelikte görülme ihtimali vardır. Vücut ödem toplayacağı için bundan karpal tünel de etkilenir. Sinir aşırı sıvıdan dolayı baskıya uğrar ama çoğu hamilelikten sonra kendiliğinden düzelir.

Tedavisinde önce sebep olan etken bulunmalıdır. Bu etkeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanmalıdır. Uygulanan tedavi planında;

-Yumuşak dokuların gevşetilmesi
-Boyundaki eklem diziliminin düzeltilmesi
-Basıya maruz kalan sinirin mobilizasyonu
-Karpal kemiklerin anatomik yerlerine itilmesi
-El bileği egzersizleri yer almaktadır.

Uzun süreli temizlik yapımından, telefon ve bilgisayar kullanımından, dikiş-nakış ve örgü işlerinden hepimizin kaçınması böyle rahatsızlıklarla tanışmadan hayatımıza sağlıklı bir şekilde devam edebilmemiz için gereklidir.

Sağlıcakla kalın …

----- REKLAM -----