Milletvekili Özkan Köy Enstitüleri’nin Önemine Değindi | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber Milletvekili Özkan Köy Enstitüleri’nin Önemine Değindi | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
hava
DOLAR 32,4782 %% -0.07
EURO 34,8566 %% -0.46
GRAM ALTIN 2.441,17 %% 0,20
ÇEYREK A. 3.991,31 %% 0,20
BITCOIN 64.029,94 %-0.925
SON DAKİKA

Milletvekili Özkan Köy Enstitüleri’nin Önemine Değindi

Son Güncelleme :

16 Nisan 2014 - 18:03

Milletvekili Özkan Köy Enstitüleri’nin Önemine Değindi

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN köy enstitülerinin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla açıklamada bulundu.

 
1942-43 öğretim yılında, Köy Enstitüleri’ne öğretmen, bölge okullarına yönetici, gezici başöğretmen, ilköğretim müfettişi ve kesim müfettişi yetiştirmek amacıyla Hasanoğlan Köy Enstitüsü bünyesinde Yüksek Köy Enstitüsü açılır. Enstitülerin ilk resmî öğretim programı 1943 yılında yayımlanmıştır. Programa göre, ilkokulu bitiren çocuklar sınavla Köy Enstitülerine alınır ve karma eğitim uygulanır. Toplam beş yıl süren öğretim zamanının yarısı kültür derslerine, dörtte biri tarım dersleri ve çalışmalarına, dörtte biri de sanat ya da teknik derslere ve çalışmalara ayrılmıştır. Bütün derslerde ve çalışmalardaki temel yöntemin ‘yaparak öğrenme’ ilkesi olduğu söylenebilir. “Gerek öğretimin eğitsel bir biçimde yapılmasında, okuldaki toplumsal ortamın yaratılmasında ve gerekse toprakların işlenip uygar bir eğitim kurumunun oluşmasında öğrenci – öğretmen ilişkilerinin bir aile yuvasındaki gibi içten oluşunun büyük rolü olmuştur.” Zamanla sayıları 21’i bulan Köy Enstitüleri 1944’ten itibaren yılda ortalama 2000 öğretmen mezun etmeye başlar. Köylere gönderilen öğretmenlere tarım araç ve gereçleri ile üretimde bulunmak ve gelirinden yararlanmak üzere tarla ve irat hayvanları verilir. Öğretmenlerin ödevleri 1942 yılında çıkan ‘Köy Okulları ve Enstitüleri Teşkilat Kanunu’nda belirlenmiş ve ‘okul ve kurslarla ilgili işler’ ve ‘köy halkını yetiştirmekle ilgili işler’ diye ikiye bölünmüştür. Ulaşılmak istenen hedef, Atatürk’ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, böylece reformların yerleşmesi için gerekli koşulları yaratmak, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak ve aynı zamanda kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir. Enstitüler, geniş bir halk kütlesine ulaşan bir eğitim ve kalkınma etkinliği olması dolayısıyla ülkenin gelişmesinde en büyük katalizör olarak görülebilir. Nitekim daha başlangıç noktasında kalan bu eğitim modelinin başarısı, 1946’ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16.400 kadın ve erkek öğretmen ile 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiş olmasıdır.

 

Bu vesile ile köy enstitülerinin kuruluş yıl dönümünü bir kez daha anarken, bu enstitülerden mezun olan tüm vatandaşlarımızdan rahmete kavuşmuş olanlara rahmet, sağ olanlara uzun ömürler diler, toplumu aydınlatma adına yaptıkları çalışmalardan dolayı bir kez daha minnet ve şükran duygularımla saygılar sunarım.
 
Ramazan Kerim ÖZKAN

CHP Burdur Milletvekili

türk porno

----- REKLAM -----